Logo demeierijboxtel.nl
Carnavalsvereniging Van De Kaart is al tijden aan het bouwen en zorgt ook dit jaar weer voor een mooie bijdrage tijdens de optocht in Liempde. Foto: Wendy van Lijssel
Carnavalsvereniging Van De Kaart is al tijden aan het bouwen en zorgt ook dit jaar weer voor een mooie bijdrage tijdens de optocht in Liempde. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Van De Kaart bouwt voor Liempde

Wendy van Lijssel

Van niets tot iets prachtigs

Ze zijn nog druk met de laatste loodjes, maar uiteraard zorgt carnavalsvereniging Van de Kaart uit Liempde dat zij er tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht op zondag 23 februari in eigen dorp weer bij zijn met een prachtige praalwagen. De goed gevulde prijzenkast laat de resultaten uit het verleden zien en dat er niet over een nacht ijs gegaan wordt. "Als we het doen, doen we het goed", klinkt het resoluut.

LIEMPDE – Joost en Mathijs van de Sande en Kevin de Bresser uit Boxtel en Stan van den Boom, Frenk van Abeelen, Mark van Krieken en Gido van Dun uit Liempde zaten bij elkaar op het Baanderherencollege toen zij besloten om een praalwagen te bouwen voor deelname aan de optocht in Liempde. Daarmee werd in 2014 carnavalsvereniging Van de Kaart geboren. Zij benaderden anderen en zo ontstond om te beginnen een circa 20-koppige groep. Het grootste probleem was het vinden van een bouwlocatie. Nadat dit in Liempde niet lukte, kreeg de groep echter gastvrij onthaal bij Bertus en Mia van de Sande in Boxtel. Daar is de club nog steeds kind aan huis. Sterker nog. "Zij hebben de ruimte zelfs aangepast zodat wij beter uit de voeten kunnen", melden Frenk en Stan. De groep vond het van meet af aan belangrijk om iets moois te maken. "Wij lusten allemaal graag een pilsje, maar we zijn géén zuipgroep. We hebben gelijk gezegd; Als we het doen, dan doen we het goed", stellen de heren. Daarbij was en is er meer hulp van buiten de groep. "We bouwen op een platte kar die we mogen lenen van Wim Jennissen. Daar puzzelen we een vaste vloer op die als fundament dient voor ons bouwwerk. Fleur Schalkx heeft ons logo getekend. Koen Pouwels heeft het grafisch bewerkt. Op hem kunnen we daarin nog steeds rekenen. Verder worden er door velen materialen beschikbaar gesteld zoals hout, gaas en verf." Met een lachje wordt teruggeblikt op de 1e wagen. "We waren heel trots tót we bij de optocht kwamen en zagen wat anderen gemaakt hadden. Toen zagen we dat het minder voorstelde dan we eerder zelf dachten." Intussen is dat achterhaald. Net als het gegeven dat de meesten destijds nog geen rijbewijs hadden.De prijzenkast is goed gevuld. Voor het bouwen hoeft (bijna) niemand nog meerdere keren in de week op de fiets naar het Boxtelse buitengebied en bij de optocht wordt de wagen zelf bestuurd. Er veranderde meer. "We begonnen met helemaal niets. Intussen hebben we zelf gereedschap en meer bouwervaring." De groep telt intussen circa 40 deelnemers maar; "Die bouwen niet allemaal. Dat wordt door een harde kern gedaan. Het is ontzettend veel werk. We zijn blij met alle hulp." Enthousiast: "Het is heel mooi om van niets tot iets prachtigs te komen. Zeker als de contouren klaar zijn en we gaan schilderen. Dan krijgt het vorm en kleur. Dat geeft echt een boost." Hoewel er ook meegedaan wordt aan optochten in de regio wordt er gebouwd voor Liempde. Resoluut: "Daar willen we uitblinken. Dát is ons dorp."

Meer berichten