Logo demeierijboxtel.nl
Aanmelden op info@muboboxtel.nl. Another Place is een modern sculptuur uit 1997 van Sir Antony Gormley.
Aanmelden op info@muboboxtel.nl. Another Place is een modern sculptuur uit 1997 van Sir Antony Gormley. (Foto: Picasa)

Beeldende kunst, literatuur en muziek

Redactie

Cultureel drieluik aan zee

Op zondag 9 februari van 11.15 tot 13.00 uur staat in Museum Boxtel een bijzondere lezing op het programma met de titel 'Cultureel Drieluik Zee'. In de lezing worden acht verrassende combinaties van literatuur, muziek en beeldende kunst gepresenteerd. Door middel van kleuren, klanken en woorden worden ze aan elkaar verbonden. De presentatie wordt verzorgd door Marja Reitsma (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek).

BOXTEL - In een Cultureel Drieluik worden aan de hand van een thema gedichten, kunstwerken en muziekfragmenten gecombineerd. Ditmaal dus aan de hand van het thema 'Zee'. Een voorbeeld van zo'n combinatie is het kunstwerk 'Another Place', het muziekstuk 'Instanbul Symfony' en het gedicht 'Van de zee'. Another Place is een modern sculptuur uit 1997 van Sir Antony Gormley, gelegen aan Crosby Beach in Merseyside in Engeland. Het bestaat uit 100 gietijzeren figuren met uitzicht op zee. De figuren zijn gemodelleerd naar het naakte lichaam van de kunstenaar. Istanbul Symfony is een orkestraal muziekstuk van de Turkse pianist en componist Fasil Say. Het werk uit 2009 vormt een levendige en poëtische ode aan de miljoenen inwoners van de metropool aan de Bosporus. Van de zee is een gedicht van de in Amsterdam geboren dichter Willem Kloos (1859-1938). De regel 'De zee, waarin mijn ziel zichzelf weerspiegeld ziet' vormt een mooie combinatie met de sculptuur Another Place. In het drieluik staat het begrip 'Zee' dus centraal. Aan de hand van acht combinaties presenteren Bram Noot (literatuur), Marja Vrijling (beeldende kunst) en Joop de Weger (muziek) hoe gedichten, kunstwerken en muziekfragmenten samenklinken als een drieluik. Tijdens de presentatie zullen acht verschillende drieluiken worden gepresenteerd, vier vóór en vier ná de pauze. De foto toont het kunstwerk 'Another Place' van sir Anthony Gormley. De tekst van de acht voor te dragen gedichten wordt bij binnenkomst aan iedere bezoeker uitgereikt.

Marja Reitsma, Bram Noot en Joop de Weger delen hun passie graag met anderen. Al 15 jaar verzorgen zij Culturele Drieluiken, waarin thema's vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht. Voorbeelden hiervan zijn Romantisch Landschap, Stad en Land, Melancholie, Klankkleur, Dromen en Drieklank. En nu dus wordt het Drieluik Zee gepresenteerd. Marja Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt zij in Boxtel en elders cursussen en lezingen over kunstbeschouwing Joop de Weger geeft lessen "Luisteren naar Klassieke Muziek" aan verschillende volksuniversiteiten en sinds enkele jaren ook in MUBO. Daarnaast verzorgt hij avondvullende lezingen waarin klassieke muziek centraal staat. Bram Noot is Neerlandicus. Naast lezingen over literaire onderwerpen geeft hij leiding aan een leeskring.

De presentatie (5 euro) start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en koffie/thee is verkrijgbaar.

Meer berichten