Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Ode aan de horeca-helden

December is weer achter de rug! Een drukke maand voor de horeca vol gezelligheid, bedrijfsborrels, kerstlunches, zakendiners en natuurlijk de feestdagen. Ook een maand waar we altijd achteraf spijt van lijken te hebben. Want in januari gaan we massaal lijnen, sporten, stoppen met roken, laten we de alcohol staan en pakken we zelfs de fiets.

Het is de maand waarin we na lijken te denken over wat we allemaal gedaan en gegeten hebben in de periode ervoor. Dan wordt gespaard voor de wintersport of carnaval, initiatieven als dry-januari ontplooien en massaal niet meer uit eten gaan.
Jammer; al onze reserves die we als horeca in de drukke feestmaand hebben verdiend, zijn in één klap op. Hard is er gewerkt om vervolgens een slappe maand te kunnen overleven: het betalen van de vaste lasten, de prijsverhogingen van de grote brouwers, de Buma/Stemra-rechten om in 2020 muziek te mogen draaien en ga zo maar door! Terwijl wij als ondernemers dat geld natuurlijk veel liever zouden gebruiken om ons hardwerkende personeel eens extra te bedanken, de mensen die hun eigen kerst hebben overgeslagen om die van u zo leuk en gezellig te maken!
Dat is het risico van ondernemen, zult u denken. En dat is natuurlijk ook zo! Maar ik denk dat het bedanken van die medewerkers zo ontzettend belangrijk is. Zeker nu!

Medewerkers in de horeca zijn er véél te weinig… De kranten staan er vol mee en de horeca-vakbeurs in Amsterdam in januari speelt er slim op in. Allerlei kant-en-klaarproducten of rechtstreeks in te kopen gerechten en slimme gadgets zijn er te koop om zo op personeel te kunnen besparen.
We hebben ruim 150.000 vacatures open staan binnen de Nederlandse horeca. De economie groeit nog steeds, we gaan meer uit eten dan ooit tevoren en geven gemiddeld meer uit. Top natuurlijk voor de ondernemers zou u denken, maar we moeten de groei wel aan kunnen. Onze gasten worden kritischer, zien topkoks op tv, lezen kookboeken en zijn vaak niet bereid de stijgende inkoopkosten te betalen van bijvoorbeeld het vers getapte biertje. Wekelijks sluiten er horecazaken vanwege personeelstekorten en alle koks beginnen massaal als zzp-er. Haast niet te betalen, en het allerergste is dat een prachtig ambacht dreigt te verdwijnen!

De gepassioneerde jongens en meiden die een prachtig gerecht maken met verse producten uit de omgeving. De gedreven bedieningsmedewerkers die net een stapje extra zetten om uw avond meer dan geslaagd te maken. De afwassers die zorgen voor streeploos schone borden en blinkend bestek op tafel en de sommelier die zijn vak verstaat en uw glas wijn laat matchen met uw gerecht!

Juist die mensen moeten we bedanken en koesteren! Koesteren voor hun zware baan, lange dagen, eindeloze kennis, matige CAO (waar gelukkig hard aan wordt gewerkt) en hun altijd vrolijke bui op die drukke zaterdag. Doe de branche eens een plezier; ga uit eten in januari, kom op een doordeweekse dag, begrijp ons als niet iedereen tegelijk om 19.00 uur aan tafel kan en waardeer ook de weekend-krachten als ze soms iets niet weten of een klein foutje maken. Alleen dan blijft u de komende jaren genieten van een mooi glas wijn op een schoon, gezellig en zonovergoten terras!

Meer berichten