Logo demeierijboxtel.nl
De eerste editie van de Tegenlicht Meet Up in Boxtel.
De eerste editie van de Tegenlicht Meet Up in Boxtel. (Foto: )

Tegenlicht: einde van bezit

Redactie

Tweede Meet Up in Boxtel

Op de Kleine Aarde is op donderdag 13 februari de 'Tegenlicht Meet Up Boxtel: Einde van Bezit'. Die duurt van 19.15 tot 21.30 uur. "Betere wereld begint tóch bij een ander. Waarom gaan de spullen die wij kopen eigenlijk allemaal vroeg of laat kapot? En waarom hebben we een wasmachine nodig als we schone kleren willen, we kopen toch ook geen vliegtuig als we op vakantie gaan?"

BOXTEL - Tegenlicht Meet Up Boxtel De Kleine Aarde is een initiatief van het Praktijk van het Ideaal, samen met programmamaker Ruud Geven en Woonstichting JOOST.

We zijn allemaal grootgebracht met de overtuiging dat je spullen als wasmachines, televisies, auto's en cv-ketels zelf aanschaft. Je kiest voor een gewone betaalbare of een goede dure en afgezien van wat minimale garantie zit je vast aan een onvoorspelbaar ding: elk moment kan het apparaat kapot gaan. Ineens zijn er dan geen schone kleren meer, kun je niet meer online, is er geen vervoer of geen warmte in huis. En dat is dan jouw probleem.

"Maar wat nu als je in plaats van een wasmachine, 'schone kleren' koopt? In plaats van een televisie, 'entertainment'. In plaats een auto, 'vervoer' of in plaats van een ketel, 'warmte'? Met het benodigde apparaat er gratis bij. Wiens probleem is het dan als de ketel het begeeft? Deze wonderlijke omkering wordt de laatste tijd onderzocht en getest. Volgens velen zouden wij niet langer moeten opdraaien voor het risico dat een machine het begeeft, zodat het voor fabrikanten aantrekkelijker wordt om ze zo te maken dat ze niet kapot gaan."

Dus droge kleren kopen in plaats van een droger? Licht, in plaats van lampen? En waarom betalen wij de stroom voor al die apparaten? Hoeveel elektriciteit zou een droger nog verbruiken als Miele zelf de rekening van het verbruik zou moeten betalen? "Ontdek met ons tijdens deze Meet Up de ins & outs van dit weergaloze idee van architect Thomas Rau en hoe zijn visie inmiddels in de praktijk wordt gebracht. Laat je inspireren door mooie voorbeelden waarin de industrie als vanzelf meewerkt aan een betere wereld, het enige wat wij hoeven te doen is onze vraag te veranderen."

Sinds 2014 worden er overal in Nederland de afleveringen van VPRO Tegenlicht bekeken. De afleveringen worden besproken tijdens Meet Ups, met allerlei geïnteresseerde bezoekers, bijzondere experts, doeners en denkers. "In samenwerking met VPRO Tegenlicht maken we deze bijeenkomsten nu ook in Boxtel mogelijk, in het café van De Kleine Aarde, een gezellige plek om elkaar te vinden in een goed gesprek en wellicht een drankje."

De praktijk van het Ideaal is een project van kunstenaar Matthijs Bosman. Te midden van de grote veranderingen op De Kleine Aarde draagt hij op bijzondere manieren bij aan het wat hem betreft hoogst haalbare doel van allemaal; het realiseren van een ideaal. "Iedereen is welkom. De toegang is gratis, aanmelden niet nodig."

Meer berichten