Logo demeierijboxtel.nl
Wilbert Steenbakkers is geïnteresseerd in genealogie en verzorgt binnenkort een cursus voor anderen.  Foto: Wendy van Lijssel
Wilbert Steenbakkers is geïnteresseerd in genealogie en verzorgt binnenkort een cursus voor anderen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Duiktocht in de familiegeschiedenis

Wendy van Lijssel

'Ik ben eraan verslaafd geraakt'

"Er komen wel eens familiegeheimen boven tafel." Die intrigerende mededeling komt van Wilbert Steenbakkers uit Liempde. Hij verzorgt namens Erfgoedvereniging Kèk Liemt een 8 weken durende cursus genealogie voor beginners waarbij hij alle tips & trucs en valkuilen uit de doeken doet over stamboomonderzoek. De eerste cursusavond is dinsdag 18 februari van 19.30 uur tot 21.30 in D'n Liempdsen Herd.

LIEMPDE – Al 25 jaar is Wilbert Steenbakkers doende om de geschiedenis van zijn eigen voorouders in kaart te krijgen. Een onderzoek waar hij eigenlijk per toeval aan begon. "Een vriendin van me ging naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch voor stamboomonderzoek. Daar ligt de burgerlijke stand van de provincie Brabant opgeslagen. 100 Jaar na een geboorte, 75 jaar na een huwelijk en 50 jaar na een overlijden worden de gegevens openbaar. Ik ben met haar meegegaan en gaan puzzelen naar mijn eigen familie. In één dag zat ik al in 1800", vertelt Wilbert om lachend toe te voegen. "Ik ben op dat moment verslaafd geraakt." Die zucht naar meer maakt dat de genealoog nog steeds graaft en zijn familiegeschiedenis heeft kunnen herleiden naar 1620. "Ik ben al tijden op zoek naar de ouders van degene die ik het laatst gevonden heb. Die heb ik nog steeds niet getraceerd", verzucht hij. Het is overigens niet het enige wat de Liempdenaar doet. "Ik ben 20 jaar geleden begonnen met de reconstructie van de bevolking van Boxtel en Liempde. Alleen van mensen die in deze plaatsen geboren dan wel getrouwd zijn. Ze moeten in ieder geval iets met deze plaatsen hebben. Ik heb intussen een bestand met 175.000 namen", vertelt hij trots. Hij benadrukt deze gegevens niet openbaar te maken. De speurtocht is er slechts voor zijn eigen plezier. Wat de lol ervan is kan hij moeilijk onder woorden brengen. "Ik vind het gewoon heel interessant", meldt hij. Het is overigens meer dan stamboomonderzoek waar Wilbert inzake zijn eigen familie mee doende is. "Bij een kwartierstaat ga je op zoek naar de voorouders van je beide ouders. Bij een stamboomonderzoek kies je één van beiden. Vaak is dat je vader en daar de vader van en zo verder. Het kan echter ook van je moeder. Dat is echter lastiger als je ver(der) terug wilt dan 1811. Vrouwen zijn minder goed vastgelegd", vertelt hij. De kwartierstaat van zijn eigen familie leidde hem niet naar een afkomst van notabelen en rijkdom. "Het waren vooral arme sloebers", lacht hij en vervolgt: "Ik heb wel een voorvader gevonden die na zijn ondertrouw op de vlucht sloeg voor zijn huwelijk. Mooi vond ik ook om te zien dat Mieke van der Velden uit Liempde mijn overgrootmoeder was. Ze is 103 jaar oud geworden en in 1976 gestorven." Dan: "Er komen wel eens familiegeheimen boven tafel", om te besluiten: "Maar soms wil je die liever niet weten."

Meer berichten