Logo demeierijboxtel.nl
David Andreae, Corrie Terlouw, Maarten Koelink en Laurens Felix laten iedereen meegenieten van Klassiek in de Kerken. Foto Wendy van Lijssel
David Andreae, Corrie Terlouw, Maarten Koelink en Laurens Felix laten iedereen meegenieten van Klassiek in de Kerken. Foto Wendy van Lijssel (Foto: )

Lustrumviering Klassiek in de Kerken

Wendy van Lijssel

Klassieke muziek is puur genieten

Onder de noemer Klassiek in de Kerken worden vier tot zes keer per jaar in de sfeervolle beslotenheid van de Protestantse kerk of de indrukwekkende Sint-Petrusbasiliek in Boxtel concerten verzorgd. Niet door zomaar de eerste de beste maar door met zorg gekozen, uiteenlopende, kwalitatief hoogwaardige instrumentale en vocale ensembles. Het 5-jarige bestaan op zaterdag 1 februari wordt met iedereen op bijzondere en uiteraard muzikale wijze gevierd.

BOXTEL – Nadat de succesvolle reeks Proefkamermuziek ten einde kwam, besloten klassieke muziekliefhebbers Corrie Terlouw, Maarten Koelink, David Andreae en Laurens Felix in 2015 samen door te gaan. Ze vormden een werkgroep en in nauwe samenwerking met de Protestantse gemeente Boxtel en de Heilig Hart Parochie werd Klassiek in de Kerken opgericht. Een titel die exact weergeeft waar het voor staat; Klassieke concerten geven in genoemde kerken. Dat was een bewuste keuze want: "Een kerk is daar bij uitstek een geschikte ruimte voor. De akoestiek is er heel goed. Klanken komen daardoor volledig tot hun recht", vertellen genoemden opgewekt. Bijzonder is dat waar mogelijk de concerten gecombineerd worden met een workshop gegeven door de deelnemende musici. Het 4-tal is eerlijk. "Dat gebeurt slechts incidenteel. Bij het vastleggen van een gezelschap leggen we hen deze optie voor. Indien zij hiervoor open staan dan bemiddelen wij in de zoektocht naar een passend gezelschap." Na afloop kunnen bezoek(st)ers met een drankje nog even napraten. Benadrukt dient te worden dat niet elke vocale groep of instrumentaal ensemble de kans krijgt om een concert te verzorgen. "Wij werken alleen met (semi) professionele gezelschappen. We stellen hoge eisen. We vinden het belangrijk om kwalitatief hoogstaande concerten te verzorgen. Je moet er met plezier naar kunnen luisteren", meldt het gezelschap resoluut. Het kost hen intussen nauwelijks moeite om deze te vinden. "Wat wij hier doen is op enig moment onder ensembles bekend geworden. Zij hebben het woord verspreid. Dat maakt dat zij zichzelf melden bij ons. Daarnaast zijn we ook altijd zelf op zoek", zo wordt uitgelegd. Aanmelden wil niet direct zeggen dat er gelijk een datum geprikt wordt. "We hebben intussen een groot netwerk met toonaangevende musici. We informeren ons altijd grondig. Zeker indien het een voor ons onbekend gezelschap betreft. Naast ons goed informeren zorgen we dat we hen ook gehoord hebben." Jaarlijks worden vier tot zes concerten georganiseerd. Afhankelijk van de grootte van de groep en wat zij doen, wordt aansluitend besloten in welke kerk het concert gehouden wordt. De Protestantse kerk heeft 90 zitplaatsen en in de Sint-Petrus basiliek is ruimte voor 650 bezoekers. Concerten zijn altijd op zaterdagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur met een nazit tot circa 18.00 uur. Zoals altijd verheugt de werkgroep zich: "Luisteren naar echt goede en mooie klassieke muziek is puur genieten. Je komt in hogere sferen en doordat je er dichtbij zit, maak je het meer mee en is de beleving heel intens."

Meer berichten