Logo demeierijboxtel.nl
‘Sculptuur van Huub Thorissen, dat is te zien in de lopende expositie Licht-Kleur-Materie in Museum Boxtel. Foto: MUBO.
‘Sculptuur van Huub Thorissen, dat is te zien in de lopende expositie Licht-Kleur-Materie in Museum Boxtel. Foto: MUBO. (Foto: Picasa)

Het maakproces van een kunstwerk

Redactie

Van idee tot resultaat

In het kader van de lopende wisselexpositie Licht-Kleur-Materie verzorgt exposant en beeldend kunstenaar Huub Thorissen een lezing in Museum Boxtel (MUBO). De lezing heeft als titel "Kunst…..strijd en berusting" en gaat over het maakproces van kunstwerken en hoe de totstandkoming van zijn eigen werken verloopt. Huub is een enthousiast spreker en streeft tijdens zijn lezing naar interactie met de zaal.

BOXTEL - Aan de hand van beeldmateriaal van kunstwerken, ook uit de lopende expositie, vertelt Huub Thorissen over zijn visie, inzichten en ervaringen met kunst. Hij start zijn lezing met de ontwikkeling in de beeldende kunst vanuit de vorige eeuw tot nu, maar schenkt ook aandacht aan de moderne filosofische inzichten in de beeldende kunst. "Vervolgens gaat hij in op zijn eigen ontwikkeling als kunstenaar en de invloed daarop van zijn omgeving. Daarbij komen met name thema's aan de orde zoals ontwerpen, inspiratie, intuïtie, bezieling, twijfel, doorzettingsvermogen, enzovoorts, die allemaal een rol spelen in het proces van idee tot eindresultaat: strijd en berusting dus." Ook laat hij op scherm voorbeelden zien uit de lopende expositie met werken van Agens Savelkouls (keramiek) en Paul Maas (schilderijen). Na afloop van de lezing is iedereen welkom voor een bezoek aan de expositie om de kunstwerken dan wellicht met andere ogen bekijken. "Huub is dan ook aanwezig om met bezoekers in gesprek te raken vanuit zijn interesse naar hun kijk op kunst als middel van communicatie en verrijking." Huub Thorissen is woonachtig in Boxtel. Na zijn opleiding handvaardigheid (MO-A en MO-B), heeft hij de lerarenopleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg. Huub heeft 39 jaar in het onderwijs gezeten, waarvan 35 jaar als docent handvaardigheid, tekenen en kunst- en cultuurgeschiedenis aan de pedagogische academie voor basisonderwijs Fontys. Huub is zelf ook beeldend kunstenaar (sculpturen) en veel van zijn werken sieren de openbare ruimte in Boxtel. Ook zijn werken van hem opgenomen in Museum Cunen in Oss en in Museum Modern Art.

Meer berichten