Logo demeierijboxtel.nl
De toegangsprijs is vijftien euro, tot en met 16 jaar is het gratis.
De toegangsprijs is vijftien euro, tot en met 16 jaar is het gratis. (Foto: )

The Gents in Sint-Petrusbasiliek

Redactie

Klassiek in de kerken

Op zaterdag 1 februari geeft het gerenommeerde vocaal ensemble The Gents een concert in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel, met medewerking van organist Tommy van Doorn. The Gents, bestaande uit zestien mannenstemmen, onder leiding van Annemiek van der Ven, brengt het programma Denkend aan Holland - van Sweelinck tot Andriessen. Het concert is van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze.

BOXTEL - De toegangsprijs is vijftien euro, tot en met 16 jaar is het gratis. Dat is inclusief een drankje met de artiesten na afloop. Reservering via email aan reserveren@klassiekindekerken.nl. In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. The Gents bestormden succesvol de nationale en internationale muziekpodia. De zangers hebben drukke banen als bedrijfsarts, jurist, wethouder, docent of studeren nog. Zij besteden echter een flink deel van hun vrije tijd aan hun grootste passie: zingen.

Sinds begin 2018 is Annemiek van der Ven de dirigent. Over het programma zegt zij: "Al van kinds af aan ben ik groot liefhebber van de Nederlandse taal. Er bestaan zoveel Nederlandse (kinder-)liederen met grappige dicht-vondsten, zwierige driekwarts-maat-zinnen, troostende teksten. In dit programma brengen wij louter muziek van Nederlandse bodem, omlijst met aandacht voor de schoonheid van taal en voordrachtskunst. Er zitten parels bij uit de, veelal recente, Nederlandse muziekgeschiedenis die niet vaak het podium haalden. De Mysteria Gaudiosa van Hendrik Andriessen zijn speciaal voor dit project uitgegeven."

Sterren van de hemel

Boxtelaar Peer Doevendans is countertenor bij The Gents. Zijn muzikale roots liggen bij de Gildebroederkens, het jongenskoor van de Maria Reginakerk. Doevendans over die tijd: "Samen met het herenkoor zongen wij de sterren van de hemel." Dat smaakte naar meer. Zo zong hij tientallen jaren bij uiteenlopende ensembles met diverse dirigenten in wisselende stijlen. "Maar bij de Gents doen ze er nog een schepje bovenop", aldus de zanger. Doevendans is bevlogen over The Gents. "Je mag er jezelf zijn en dat doet iedereen dan ook! Met enorme toewijding laat Annemiek ons mannen stralen en de muziek ontroeren." Doevendans kijkt ook uit naar de samenwerking met Tommy van Doorn als Boxtelse organist: "Tommy's liefde voor muziek en aimabele persoonlijkheid maken serieus musiceren tot een feestje."

Klassiek in de Kerken viert op dit concert haar eerste lustrum, met als extra: Kamerkoor Ratatouille. Zij gaan het concert openen met een stuk dat zij eerder die dag zullen instuderen in een masterclass van de dirigent van The Gents.

Het laatste concert van het seizoen is op zaterdag 18 april om 16.00 met het viool-accordeon duo van Judith Noordzij en Sven van de Voorde.

Meer berichten