Logo demeierijboxtel.nl
De Roze Sokskes zijn al enige tijd doende voor deelname aan de optocht in Esch. Fotograaf: Edwin Diependaal Prikbord Esch
De Roze Sokskes zijn al enige tijd doende voor deelname aan de optocht in Esch. Fotograaf: Edwin Diependaal Prikbord Esch (Foto: Edwin Diependaal - Prikbord Esch)

Roze Sokskes zijn achttien paar apart

Wendy van Lijssel

'We komen met iets verrassends'

Met de kerstman in vliegende vaart terug naar zijn home town en de vuurwerkdiscussie nog in volle gang, worden de schappen her en der al weer kleurrijk ingericht voor het volgende feest; Carnaval. De 18-koppige dames carnavalsgroep De Roze Sokskes uit Esch zijn al enige tijd druk doende met de voorbereidingen voor deelname aan de plaatselijke optocht want: "Hoewel een prijs winnen van ondergeschikt belang is en plezier hebben voorop staat, zijn we wél fanatiek. We komen met iets verrassends."

ESCH - Om (hun) mannen een koekje van eigen deeg te geven en een 'poepie' te laten ruiken besloten Yvonne Janssen, Dorethee van Oirschot, Debbie de Beer, Ilse van Schijndel en Esther Rovers uit Esch om hun vrouwelijke krachten te bundelen en samen deel te nemen aan de carnavalsoptocht in hun woonplaats. Daarmee stonden ze aan de geboortewieg van de Roze Sokskes. Refererend aan het thema van dat jaar hingen zij in 2011 voor het eerst zelf de slingers op. Destijds was het gelijk goed voor een 3e plaats. Hun enthousiasme en plezier had gelijk ook een aanzuigende werking. Dit jaar lopen De Sokskes voor de 10e keer mee en is de groep uitgegroeid tot 18 vrouw sterk. Dat maakt ze niet zoals ze zelf stellen 'een paar', maar zelfs 'achttien paar apart'. Dát er alleen dames zijn was eigenlijk niet eens een voorop gezet plan. "Dat is zo ontstaan. We hebben nooit gezegd dat er geen mannen aan konden sluiten. Onze naam maakt echter dat er geen enkele man staat te trappelen. Trouwens, onze en ook veel andere mannen zijn aangesloten bij hun eigen carnavalsclub of maken onderdeel uit van de raad", melden Esther, Ellis, Anne, Karin, José, Eefje, Yvonne, Dorethee, Myranda, Tessa, Afke, Ellen, Kim, Lonneke, Juul, Joyce, Ivonne en Debbie opgewekt. Bij de Roze Sokskes is niemand 'de baas'. "We doen het allemaal samen. Als het thema bekend is gemaakt, gaan we brainstormen over iets bijpassends. Nadat besloten is wat we doen, verdelen we de taken. We maken alles zelf. Er zijn diverse commissies zoals de bouw, kleding en liedjesgroep. Doorgaans pakken we uit met een liedje en een dansje", zo wordt vertelt, om er geheimzinnig aan toe te voegen: "Maar dit jaar komen we met iets verrassends." Dat deden ze overigens de afgelopen jaren ook al met onder andere de fanfare, sportend in dikmaakpakken, als vogels, gospelkoor, met (hoge) ogen en als boerinnen. De voorpret is nét zo leuk als het lopen van de optocht. "We zijn op zondag echt de hele dag bij elkaar. De overige dagen met carnaval gaan we onze eigen weg. Daarbij komen we elkaar hier natuurlijk wel tegen en is het ook gewoon gezellig. Verder doen we mee met de kenEsch Quiz 3.0 en organiseerden we in 2019 succesvol voor de Samenloop voor Hoop een Pink Lady Bingo." Dan resoluut: "We hebben een hechte club en erg veel plezier onderling. Daarbij staat om te beginnen echter carnaval centraal."

Meer berichten