Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Brabants bakhuis

Bakhuisjes vormen lange tijd een essentieel onderdeel van vrijwel iedere boerderij in Brabant. Tot ongeveer 1900 is dat dé plek waar het brood wordt gebakken. Op de foto zien we het bakhuis bij de boerderij van Petrus J.M. van Hal op Selissen uit Boxtel. In vroeger tijden hebben rijkere boeren een eigen bakhuisje direct aan het huis of - vanwege brandgevaar - verderop op het erf. De iets minder rijke boeren delen vaak een dergelijk gebouwtje. Met ingang van de vorige eeuw zorgt de bakker vaker voor het brood en raken deze huisjes in onbruik.

BOXTEL - Sinds een jaar of tien is er meer oog voor de historische waarde en wordt menig huisje in ere hersteld, menigmaal om er een B&B in te beginnen.

Weet je nog dat deze bakhuisjes daadwerkelijk werden gebruikt voor het bakken van brood? Roept deze foto andere herinneringen bij je op? Vertel ons je verhaal.

Kijk naar toen

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. En juist daar zijn wij naar op zoek! Was je erbij toen de fotograaf net afdrukte? Weet je wat er op dat moment gebeurde? Vertel het ons!

Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren kan via de website www.bhic.nl/boxtel en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl.

Meer berichten