Logo demeierijboxtel.nl
De Brabantse journalist en schrijver Paul Spapens is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof.
De Brabantse journalist en schrijver Paul Spapens is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. (Foto: )

Heemkunde houdt eerste lezing jaar

Redactie

Bijgeloof in Brabant

Heemkunde Boxtel houdt donderdag 16 januari om 20.00 uur een lezing in zaal Rembrandt, aan de Rechterstraat 56 in Boxtel. De lezing heet 'Bijgeloof in Brabant' en wordt gegeven door Paul Spapens. Toegang is gratis, ook voor niet-Heemkundeleden.

BOXTEL - De Brabantse journalist en schrijver Paul Spapens is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Bijgeloof is daar een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderdeel van. De (interactieve) lezing wordt gegeven in Grandcafé Rembrandt aan de Rechterstraat 55 in Boxtel. Aanvang: 20.00 uur. "Paul Spapens staat garant voor een plezierige lezing. Hij is voormalig dagbladjournalist en hij publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed. Paul Spapens baseert zijn lezing deels op zijn boek 'Bijgeloof van alledag'."

In dit succesvolle boek geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden. Deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag. Tijdens zijn lezing laat Paul Spapens zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu. Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (blank) hout, niet onder een ladder doorlopen, 'gezondheid wensen' als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven. Én getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto's. Bijzonder aan deze lezing is dat hij 'interactief' is. Voortdurend nodigt Paul Spapens de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken. Door de brede culturele aanpak van het onderwerp roept het verhaal van Paul Spapens veel herkenning op. De lezing sluit aan bij een groeiende belangstelling voor het fenomeen van bijgeloof.

Meer berichten