Logo demeierijboxtel.nl
In de lezing van Jan Timmers wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant.
In de lezing van Jan Timmers wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. (Foto: )

Ontwikkeling regionale boerderij

Redactie

Lezing van Jan Timmers

Jan Timmers uit Gemert verzorgt op maandag 16 december een lezing over de op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. De lezing start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4), inloop vanaf 19.00 uur. Toegang gratis.

Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven we ze gelukkig vaak te herkennen als boerderij. Een gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd waren onder één dak. Brabant staat bekend om zijn langgevelboerderijen. Dat type is ongeveer het eindpunt in de ontwikkeling van de boerderij. Voordat de langgevelboerderij zijn intrede deed bestonden er andere vormen en typen.

In de lezing van Jan Timmers wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. Vooral de laatste jaren is er veel bekend geworden over de constructie, maar ook over de ouderdom van de oudste boerderijen en die gaat verder terug dan we dachten. We beginnen in de middeleeuwen en zullen de ontwikkeling verder volgen. Het gaat over hallenhuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels, krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten. En met de ontginning van de heide en het peelgebied introduceerden de ontginners ook nog soorten boerderijen vanuit andere delen van Nederland. We kijken door een historische bril naar de ontwikkeling van boerderijen. We gaan in op de constructie en de bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben. Soms levert dat verrassende gezichtspunten op en gaan we anders kijken naar de gebouwde omgeving toen en nu. Natuurlijk komt in de lezing ook de rijke historie van de Liempdse boerderijen aan bod.

www.jantimmerscultuurhistorie.nl

Meer berichten