Logo demeierijboxtel.nl
Brenda van de Laak trekt zich samen met veel vrijwilligers het lot aan van zwerfkatten in en rondom Boxtel. Foto: Wendy van Lijssel
Brenda van de Laak trekt zich samen met veel vrijwilligers het lot aan van zwerfkatten in en rondom Boxtel. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Zwerfkat Boxtel voorkomt dierenleed

Wendy van Lijssel

Nagekeken, gecastreerd en gechipt

Ze houdt van alle dieren, maar nadat ze uit eigen ervaring een aantal keren te maken kreeg met (vaak verwilderde) zwerfkatten die aan hun lot werden overgelaten, richtte ze in 2016 Zwerfkat Boxtel op. Brenda van de Laak uit genoemde gemeente wordt bijgestaan door een groep vrijwilligers en gastgezinnen en met elkaar trachten zij zoveel mogelijk dierenleed en overlast te voorkomen door het (op)vangen en verzorgen van deze dieren.

BOXTEL – Hoewel behept met een enorme dosis dierenliefde, zat daar geen speciale voorkeur voor katten bij. Dat veranderde toen Brenda in 2003 een kat in huis nam en er op enig moment een zieke kat in de buurt zat. "Ik heb het beestje binnen gehaald en ben met haar naar de dierenarts gegaan. Ze bleek niesziekte te hebben en pas bevallen. Vervolgens ben ik de kittens gaan zoeken. Toen had ik plots een huis vol katten. Ze zijn nog steeds bij me", steekt Brenda van wal. Het was ook het moment dat het haar voor het eerst opviel hoeveel zwerfkatten er zijn. Het echte werk begon jaren later met wederom een zoektocht naar een pas bevallen kat. "Om het dier te vangen had ik een vangkooi gekocht. Het werd een heel gedoe, maar uiteindelijk hadden we de kater, moeder poes en drie kittens. Voor allemaal hebben we een fijne plek gevonden", aldus Brenda om toe te voegen: "Zonder onze hulp hadden ze nu nog rondgezworven en voor veel nakomelingen gezorgd." Daar zit hem gelijk de kneep van het hele verhaal. Verwilderde zwerfkatten zorgen voor overlast én veel nageslacht. "Tot 2015 was er opvang via een asiel in de regio. Nadat deze besloot geen verwilderde katten meer op te vangen, heb ik Stichting Zwerfkat Boxtel opgericht", vertelt Brenda. Ze hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Er zijn vijf mensen die de stichting draaien. Verder zijn er negen mensen voor het zogenaamd veldwerk, oftewel die na een melding de katten vangen. Voor volwassen katten is er opvang in professionele hokken en kittens gaan nadat zij ontvlooid en ontwormd zijn naar een van de vijftien gastgezinnen. Blijkt een volwassen kat tam te zijn dan wordt getracht de eigenaar te vinden. Als dat niet lukt wordt een goed tehuis gezocht of gaat deze naar een asiel. Alle katten worden bij de dierenarts nagekeken, gecastreerd en gechipt. De wilde dieren worden, indien de plek niet te gevaarlijk is, teruggeplaatst. "Deze katten zijn buiten geboren en opgegroeid zonder menselijk contact. Je kunt ze niet meer socialiseren. Het enige wat we kunnen doen is zorgen dat ze geen nakomelingen meer krijgen. Als je dat structureel doet sterft een dergelijke groep uiteindelijk uit. In Boxtel hebben we het nu redelijk onder controle", weet Brenda. De stichting zorgt er overigens met vrijwilligers voor dat deze dieren gevoerd worden. Hoewel er al veel goed werk verricht is en nog steeds wordt, zijn er nog steeds zwerfkatten die hulp nodig hebben.

Meer berichten