Logo demeierijboxtel.nl
Workshop-leider Mirjam Bemelmans en enkele deelnemers. Foto: Mirjam Henken
Workshop-leider Mirjam Bemelmans en enkele deelnemers. Foto: Mirjam Henken (Foto: )

Boxtel verkleint CO2-voetafdruk

Redactie

Praat en daad voor klimaat

Er lopen in Boxtel workshops voor klimaatvriendelijk leven, geheten 'Praat en daad voor het klimaat'. In groepen van 6 tot 10 personen krijgen deelnemers in zes avonden inzicht in klimaatimpact en krijgen mogelijkheden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen aangeboden. De sfeer is laagdrempelig, leuk enthousiasmerend, wijkgericht.

BOXTEL - De eerste reeks 'Praat en daad voor het klimaat' is in volle gang. Men kan zich nu inschrijven voor de volgende reeks op zes maandagavonden, die op 20 januari start in De Walnoot (opgeven uiterlijk 10 januari bij David Andreae, Transitie Boxtel, ttboxtel@gmail.com, 0411-677597). Inschrijving kan ook voor zes woensdagen tussen maart en juni.

Opwarming aarde

Op alle niveaus van de overheid worden plannen gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Van duurzame energie tot CO2-tax. De klimaatworkshops brengen de onderwerpen dichterbij en er wordt onderzocht wat voor de deelnemers haalbaar is. Er zijn tips voor slimme duurzame gedragsverandering. Misschien ook voor de eigen straat en wijk. Deelname met buren of vrienden samen is een optie.

De gemeente Boxtel geeft financiële steun aan de workshops. De kosten zijn laag gehouden: deelnemers betalen in totaal veertig euro voor een hele reeks. Bovendien kunnen huishoudens na het volgen van de cursus vaak meer geld overhouden door bijvoorbeeld meer spullen te delen of minder energie te betalen.

Op de eerste avond wordt de kennis over CO2 en klimaatverstoring besproken. Daarna volgen praktische avonden over wonen (zowel huur als koop) en de energietransitie, duurzame mobiliteit (inclusief vakantie), voedsel. Ook minder verspillen en minder spullen komen oplossingsgericht aan bod, zoals (elektrische) deelauto's en gereedschap samen gebruiken. Op de laatste avond wordt gekeken naar ieders eigen motivatie rondom duurzaamheid en de aanpak van een privé plan. Daarnaast worden tips gegeven om zorgen om klimaatverandering en (reductie van) de klimaatimpact met anderen te bespreken.

Duurzaamheid

De workshops zijn bedoeld voor inwoners die intensiever en met meer aspecten van duurzaamheid bezig willen zijn. Voorkennis is niet noodzakelijk. Gezelligheid en respect voor ieders proces staan voorop. Veranderingen in levensstijl in verband met klimaat gaan alleen werken als mensen ze ook leuk en gemakkelijk vinden en als ze echt bij hem/haar passen. Dus voor iedere portemonnee.

Deelnemers helpen elkaar om hun eigen stappen in hun eigen tempo te zetten. Een mogelijk vervolg zou het starten van een buurtproject kunnen zijn.

Reactie van deelnemer Rien de Groot: "De workshop geeft een combinatie van bewustwording, herkenning en verbazing. Op de avond over voeding bijvoorbeeld, ontdekte ik dat mijn blik sardientjes niet uit Zuid-Europa kwam, maar helemaal uit Thailand."

Meer berichten