Logo demeierijboxtel.nl
LNMH heeft als doelstelling landschap, waardevolle cultuurhistorische elementen, natuur en milieu in de gemeente Haaren te beschermen en waar mogelijk te versterken.
LNMH heeft als doelstelling landschap, waardevolle cultuurhistorische elementen, natuur en milieu in de gemeente Haaren te beschermen en waar mogelijk te versterken. (Foto: )

Gratis vogelhuisjes in Esch tegen eikenprocessierups

ESCH - In Nederland was het in het voorjaar en de zomer het gesprek van de dag: de eikenprocessierups. Zij vormden grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Ook in Esch, in de gemeente Haaren, waren het moeilijke maanden voor inwoners die gevoelig zijn voor de haren van de rups. Had u het afgelopen jaar last van de eikenprocessierups in uw buurt? Haal dan vanaf 2 december gratis een (Koolmees-)vogelhuisje op bij het gemeentehuis. Het is gebleken dat het aanmoedigen van natuurlijke vijanden in de omgeving van de rups, zoals de koolmees, een van de middelen is om de eikenprocessierups tegen te gaan. Wethouder Vromans is verheugd over de komst van de vogelhuisjes: "Hobbyclub Samen Bezig uit Esch en een oud-Helvoirtenaar hebben samen 750 vogelhuisjes gemaakt. We zijn ons er van bewust dat we hiermee niet alle overlast kunnen voorkomen, de natuur laat zich immers niet sturen. We hopen echter wel dat we volgend jaar op deze manier gezondheidsklachten kunnen verminderen."

Vanaf 2 december kunt u een vogelhuisje (met instructies) op komen halen. Er zijn maximaal twee huisjes beschikbaar per huishouden. LMNH krijgt ook 100 huisjes ter beschikking om aan bomen te hangen in openbaar gebied. Daarnaast wordt voor sportparken en scholen gezorgd.

Meer berichten