Logo demeierijboxtel.nl
De wandelroutes in de app variëren in lengte van 7 tot 23 kilometer, de fietsroutes van 27 tot 48 kilometer.
De wandelroutes in de app variëren in lengte van 7 tot 23 kilometer, de fietsroutes van 27 tot 48 kilometer. (Foto: )

App wandelt of fietst met je mee

Redactie

'Routes in Het Groene Woud'

Wandelen of fietsen met je smartphone als gids? Het kan met de geavanceerde wandel- en fietsapp Routes in Het Groene Woud, in het gelijknamige Brabantse Nationaal Landschap. Uniek: de app combineert navigatie met informatie, ook offline. Daarmee vind je met deze app altijd je weg (ook als je geen bereik hebt) én kom je alles te weten over de bezienswaardigheden die op je route liggen. De app is nu te downloaden in de App Store en Google Play.

REGIO - De app is sinds de zomer van 2019 beschikbaar. De gebruiksvriendelijkheid kan inmiddels rekenen op veel lof van wandelaars en fietsers. Dat gebruiksgemak zit hem in het eenvoudig downloaden van routes, de heldere route-instructies (bijvoorbeeld over naderende oversteekplaatsen) en de interessante weetjes met foto's. "Het bijzondere van deze app is dat hij met je meewandelt of -fietst", vertelt Louis van de Wiel uit Liempde. Hij is initiatiefnemer van de app. "Kom je op je route een interessante plek of bezienswaardigheid tegen – en die zijn er volop –, dan vertelt de app je daar meer over, compleet met foto's of een filmpje. Zulke extra's maken een wandel- of fietstocht nóg aantrekkelijker."

De wandelroutes in de app variëren in lengte van 7 tot 23 kilometer, de fietsroutes van 27 tot 48 kilometer. Ze bestrijken grote delen van Nationaal Landschap Het Groene Woud in de stedendriehoek Eindhoven-'s-Hertogenbosch-Tilburg. Een gebied dat binnenkort onderdeel is van Van Gogh Nationaal Park (nu nog in oprichting). Er komen bovendien steeds nieuwe routes bij.

"Waar andere apps vooral de routes van al bestaande knooppunten volgen, zijn de routes in deze app compleet anders", licht Wim van Dijk van GIS- en GEO-ontwikkelaar BraGIS toe. "Je komt langs sloot- en waterkanten, trekt het bos in en gaat over paden en lanen die veel mensen uit de buurt zelfs niet kennen. De app meldt het vanzelf als je daarbij van je route afwijkt. Zo struin je door het gebied zonder de weg kwijt te raken." De routes zijn dus allemaal uniek en verrassend, maar hebben één ding gemeen: ze laten je genieten van een karakteristiek landschap, bijzondere natuur en Bourgondische gastvrijheid, te vinden in de vele dorpen die Brabant rijk is.

Louis, zelf een fervent wandelaar, nam het initiatief voor de app als vrijwilliger bij SPPiLL, een semi-vrijwilligersorganisatie in Liempde, in het hart van Nationaal Landschap Het Groene Woud. SPPiLL ontwikkelde zelf dertien wandel- en fietsroutes voor de app. Deze starten allemaal bij het sfeervolle bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in het dorp. De routes leiden vanaf hier door de wandel- en fietsvriendelijke regio met mooie paden, bankjes om even uit te rusten, uitzichtpunten en gastvrije horecagelegenheden. Louis: "Wie wil weten hoe hij bij D'n Liempdsen Herd komt, kan eveneens de app raadplegen. We hebben deze gekoppeld aan Google Maps. Zo helpt de app je al op weg, nog vóórdat je met je wandel- of fietstocht start."

Meer berichten