Logo demeierijboxtel.nl
Ana-Marija Markovina (Foto: Harald Hoffmann).
Ana-Marija Markovina (Foto: Harald Hoffmann). (Foto: harald_hoffmann)

Wereldpremière bij DoMus

Redactie

Optreden pianiste Markovina

Op zaterdag 30 november komt de Kroatisch-Duitse pianiste Ana-Marija Markovina naar Boxtel voor een bijzonder concert in de serie DoMus Kamerconcerten van muziekpedagogen Eric en Arlette Schoones.

BOXTEL - Eric Schoones is voor zijn werk als hoofdredacteur van PIANIST - een tijdschrift dat niet alleen in Nederland en België verschijnt, maar in een Duitse uitgave ook in alle Duitstalige landen – vaak te vinden bij de Oosterburen en daar ontmoette hij Ana-Marija Markovina.

Bijzonder

Eric Schoones: "Ana is een heel bijzondere pianiste, die over de gehele wereld concerten geeft, bij meer dan vijftig symfonieorkesten optrad en tientallen cd's maakte. Ze speelt graag bijzonder repertoire en een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met de in Duitsland bekende componist Stefan Heucke. Hij schreef onder andere Haydn-variaties die Ana speelde in de Duitse Bondsdag op uitnodiging van de voormalige Bundespresident Norbert Lammert, en voor komend jaar staat de première van zijn pianoconcert op het programma."

In 1819 vroeg componist en muziekuitgever Anton Diabelli aan 51 collega componisten een variatie te schrijven over een door hem gecomponeerde wals. Beethoven antwoordde met maar liefst 33 variaties, zijn magnum opus voor klavier. Schubert schreef een eenvoudige Ländler, die Stefan Heucke nam als uitgangspunt voor zijn 'Diabelli-Variationen über ein Thema von Franz Schubert (Op. 76)', een monumentaal werk met uit eerbied voor Beethoven slechts 32 variaties. De muziek van Heucke is modern, maar heel toegankelijk en de vermaarde schilder Gerhard Richter merkte ooit op dat Heucke tonaal en atonaal vermengt, net zoals hij, de schilder, abstract en figuratief. Naast werken van componisten als Salieri, Clementi, en Rossini, heeft Markovina ook zeldzame pianomuziek uit de 18de eeuw op haar programma staan. Het concert in Boxtel is een tryout, want op zondagmiddag 1 december is de officiële wereldpremière in het Goethe-Instituut.

Meer berichten