Logo demeierijboxtel.nl
Plaatje van de lancering van de Canon van Boxtel in 2016. (Foto: Ilse Lamers).
Plaatje van de lancering van de Canon van Boxtel in 2016. (Foto: Ilse Lamers). (Foto: PAUL DEELEN)

MuBo neemt duik in de geschiedenis

Redactie

Canon van Boxtel staat centraal

Na het succes in 2018 programmeert Museum Boxtel ook in 2019 weer rondleidingen op vaste zaterdagen over de geschiedenis van Boxtel. Gidsen vertellen dan over de geschiedenis van Boxtel aan de hand van de canon van Boxtel.

BOXTEL - De rondleidingen worden om beurten verzorgd door drie ervaren gidsen. Dat zijn Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden als VVV-gids ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, én door historicus Willem Wittenberg, die in MUBO al een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel. Voor iedere bezoeker een feest der herkenning met onverwachte en onbekende feiten en wetenswaardigheden, die alleen een gids kan vertellen. De eerstvolgende rondleiding staat gepland op zaterdag 23 november a.s. om 14.00 uur.

Thema's

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. De canon vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De vensters zijn geselecteerd in samenwerking met deskundigen van o.a. de Heemkunde Boxtel. De 49 thema's zijn verbeeld en verwoord in onze vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.
Elke rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie over de canon van Boxtel. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie te bieden heeft. Als het weer het toelaat wordt de bezoeker ook verrast met een klein uitstapje in de directe omgeving MUBO, waar dan aandacht wordt besteed aan historisch Boxtel's erfgoed zoals o.a. de Heilig Hart kerk, het Ursulaklooster en de Angelaschool.
In 2019 zijn nog twee rondleidingen geprogrammeerd op 23 november en 14 december. Naast de vaste dagen kan ook altijd een rondleiding op afspraak worden aangevraagd, ook op werkdagen.

Meer berichten