Logo demeierijboxtel.nl
De klompenindustrie in onze omgeving kent een rijke geschiedenis. (Foto: Gerard Schalkx).
De klompenindustrie in onze omgeving kent een rijke geschiedenis. (Foto: Gerard Schalkx). (Foto: )

Kèk Liemt zoekt mooie verhalen

Redactie

Klompenboek in de maak

Stichting Brabantse Klomp heeft het initiatief genomen om een boek uit te brengen over de klomp en de klompenindustrie in Het Groene Woud en in het bijzonder in de dorpen Sint-Oedenrode, Schijndel, Best en Liempde. De stichting is samen met Erfgoedvereniging Kèk Liemt op zoek naar mooie verhalen en materialen voor dit boek vanuit Liempde.

LIEMPDE - De klomp is een belangrijk element in de maatschappelijke, culturele, economische en landschappelijke ontwikkeling van Het Groene Woud. De klomp kan worden gezien als een boegbeeld van met name het gebied met de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Schijndel en Liempde. Hier waren rond 1900 tientallen klompenmakerijen gevestigd en werd werk, en dus een inkomen,7 geboden aan meer dan 100, vaak grote gezinnen per dorp. Het zachte hout van de populier, uitermate geschikt voor het maken van klompen, is een belangrijke reden voor het nog steeds zeer herkenbare populierenlandschap in de regio.

Industrie

Stichting Brabantse Klomp heeft het initiatief genomen om medio 2020 een boek uit te brengen over de klomp. Het boek behandelt thema's zoals het leven in de plattelandsdorpen in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw en de plaats van de klompenmakerijen daarin, de ontstaansgeschiedenis van de klompenmakersindustrie, het proces van klompen maken zowel machinaal als handmatig, de klompenmakerijen en klompenmakersfamilies. Stichting Brabantse Klomp gaat samen met verschillende (gast)auteurs, onderzoekers, stichtingen en verenigingen (waaronder Erfgoedvereniging Kèk Liemt) de publicatie tot stand brengen. Voor het boek zijn zij op zoek naar verhalen en materialen over de klomp vanuit Liempde. Hierbij valt te denken aan informatie over klompenfamilies, -makerijen en hun panden, foto's en filmmateriaal, documentatie zoals diploma's vakschool of oude contracten, materialen zoals mallen van klompen, en ga zo maar door. Beeldmateriaal mag gestuurd worden naar: info@kekliemt.nl

Meer berichten