Logo demeierijboxtel.nl
Jola Wouterse (4e van links) coördineert de Taalmaatjes van de bibliotheek en wordt daar blij van. Foto Wendy van Lijssel
Jola Wouterse (4e van links) coördineert de Taalmaatjes van de bibliotheek en wordt daar blij van. Foto Wendy van Lijssel (Foto: )

Nederlands praten vergroot je wereld

Wendy van Lijssel

Veel nieuwkomers doen hun best

Onder de vlag van welzijnsinstelling Contourdetwern en in nauwe samenwerking met bibliotheek Boxtel worden in laatstgenoemde elke woensdagochtend door taalcoaches met nieuwe Nederlanders gesprekken gevoerd om de communicatie te verbeteren. Hoewel met elkaar praten centraal staat is ook het sociale aspect van elkaar ontmoeten in deze heel belangrijk.

BOXTEL – Het ziet er gezellig uit. De talrijke gevulde tafels in Bibliotheek Boxtel waar nieuwe Nederlanders op vrijwillige basis samen komen om aan de hand van een taalcoach nog beter Nederlands te leren spreken.

Communiceren

"De mensen die hier komen hebben allemaal al een inburgeringscursus gevolgd of zijn daarmee doende. Zij spreken onze taal dus al een beetje. Om het echt goed te beheersen is het echter goed om (zoveel mogelijk) te communiceren. Dat is wat wij hier doen. We gaan met hen in gesprek. We geven geen grammatica. Het gaat om de uitspraak, we leren hen meer woorden, een betere zinsopbouw, maar ook het sociale aspect van elkaar ontmoeten is heel belangrijk", vertelt Jola Wouterse. Zij staat als coördinator al bijna vanaf de oprichting zes jaar geleden, mede aan het roer van de taalmaatjes van de bibliotheek. Ze vervolgt opgewekt: "Er komen hier mensen die het elke week een feest vinden om hier naartoe te mogen." Deelnemers komen vanuit de hele wereld. Van Thailand, de Filipijnen, Marokko, China, Syrië, China, Ethiopië, Somalië maar ook Italië, Frankrijk, Polen en meer. Er zijn acht taalcoaches die wekelijks van 10.00 uur tot 11.30 uur met vier tot maximaal 5 mensen babbelen. Marjo Franken is al jaren met veel plezier taalcoach. Ze stelt: "Als je, soms helemaal alleen, in een ander land komt en je spreekt de taal niet, kom je nergens en blijf je alleen. Het is daarom ontzettend belangrijk om het niet alleen te verstaan, maar ook te spreken. Daarmee kun je vrienden maken, maar ook een gesprek voeren met een huisarts en anderen. Het vergroot je wereld. Volgens Marjo hoef je geen docent te zijn. Voorwaarde is wel inlevingsvermogen en empathie met de doelgroep. "Soms hoor je daar negatieve geluiden over. Er zijn echter zoveel nieuwkomers die hun stinkende best doen om hier volwaardig mee te draaien, dat zij ondersteuning verdienen", stelt ze resoluut. Een taalcoach heeft wel enig taalgevoel nodig weet Marjo. "De lidwoorden de-, het- en een, vindt iedereen moeilijk. Een-, het- of de lamp, boek, tafel etc. Ook werkwoorden in een verleden tijd of tegenwoordige tijd zetten. Hij loopt (nu) of hij liep (gisteren)." Jola vult aan: "We lezen ook wel eens hardop samen stukjes uit de krant of uit een leesboek." Beiden hebben plezier in wat ze doen. Enthousiast: "Wij maken de mensen blij en dat worden wij er ook van."

vwsboxtel@contourdetwern.nl

Meer berichten