Logo demeierijboxtel.nl
Tijdens de wandeling van Natuurwerkgroep Liempde is het volop genieten van de natuur. (Foto: Ton Popelier).
Tijdens de wandeling van Natuurwerkgroep Liempde is het volop genieten van de natuur. (Foto: Ton Popelier). (Foto: )

Wandeling door Stok en Hoge Beek

Redactie

Van Natuurwerkgroep Liempde

De Natuurwerkgroep Liempde houdt op zondag 24 november organiseert een wandeling door een minder bekend deel van de Geelders. Een prima gelegenheid om de wandelschoenen weer eens aan te trekken.

LIEMPDE - Voor velen vormen de Geelders vertrouwd terrein. Maar de delen, die richting Schijndel liggen, maken daar zelden onderdeel van uit. Toch zijn ze beslist de moeite waard. De wandeling voert ons langs het Duitse Lijntje naar boerderij 't Hoefje, waar een schitterende Vlaamse schuur weer opgebouwd werd. Vervolgens brengt de wandeling ons naar een monumentje, dat herinnert aan de Karthuizer monniken die in deze omgeving woonden.

Stok

Langs populierenweides en kleinschalige weitjes gaat het door het deel dat de naam Stok draagt. Hier is het Duits Lijntje erg verruigd, waardoor het steeds meer de rol van Ecologische Verbindings Zone vervult. Wanneer we Stok verlaten krijgen we een weids overzicht over de Schijndelse en Rooise Heide. Tot in de jaren dertig was dit gebied bedekt met heidevelden en vliegdennen. Helaas is er nauwelijks meer iets van terug te vinden. Wat resteert is een 'rationeel ingericht' gebied van akkers en weilanden, en een schaakbordpatroon aan zandpaden. We vervolgen onze weg langs Beekse Waterloop, die zich in Sint-Michielsgestel bij de Dommel voegt. Hier heeft de loop bijna het karakter van een snelstromend beekje. Bijna naadloos gaan de Geelders over in het opvallend rustige waterwingebied van Brabant Water. "Alvorens we weer in de kern van de Geelders terugkomen, passeren de wandelaars een perceel dat door een particulier verworven is en volledig heringericht werd. Hier mag de natuur weer haar gang gaan. Ons Schijndelse bstuurslide Ton Popelier zal ons gidsen door dit minder bekende deel van de Geelders. We starten om 9.00 uur bij café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde; rond 12 uur zullen we weer terug zijn. Stevig schoeisel of laarzen is noodzakelijk. Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig."

Meer berichten