Logo demeierijboxtel.nl
Monique van der Struijk van Rags for Life.
Monique van der Struijk van Rags for Life. (Foto: )

Een kat zit liever niet in model

Redactie

Kattentrimsalon in Lennisheuvel

Aan de Koevoortseweg in Lennisheuvel is Boxtels eerste kattentrimsalon geopend. Kattentrimsalon Rags for Life is een trimsalon uitsluitend voor katten. Alle rassen met vachtproblemen kunnen hier terecht.

LENNISHEUVEL - "Er is een groot verschil tussen het trimmen van honden en katten. Waar je een hond met een riempje vast kunt zetten op de trimtafel, is dit iets wat je met katten niet eens wil proberen. En waar een hond vaak in model, passend bij het ras, wordt getrimd, is het bij een kat alleen probleemoplossend trimmen", zegt eigenaresse Monique van der Struijk.

Klitten

Normaal gesproken is een kat prima in staat om zijn eigen vacht te verzorgen. Er zijn echter omstandigheden waardoor een kat zijn vacht even iets minder poetst en dan liggen klitten en vervilting op de loer. Dit kan komen door een medisch probleem, denk aan artrose bij oudere katten, overgewicht of tandproblemen. Ook hebben sommige rassen, door hun lichaamsbouw meer moeite om hun vacht goed te verzorgen.
Monique van der Struijk heeft haar opleiding gevolgd aan het HKI (Huisdier Kennis Instituut) in Bunnik. Die opleiding heeft kat-, vacht- en huidvriendelijk trimmen hoog in het vaandel staan. De kat wordt gehanteerd op een manier die zo min mogelijk stress oplevert. Verder wordt er vachtbesparend getrimd. Dit wil zeggen dat alleen klitten en viltplekken geschoren worden, maar dat de vacht verder zo veel mogelijk intact gelaten wordt. Dit levert niet altijd het mooiste resultaat op, maar het is wel een resultaat waarbij de haargroeicyclus en de huidflora zo min mogelijk verstoord worden.
"Omdat er door gebruik van deze materialen erg veel haar van de kat af komt, hebben mensen het idee dat er minder haren in huis gaan rond dwarrelen, in de praktijk werkt het anders. Er worden teveel haren uitgetrokken die nog niet aan vervanging toe zijn, met als gevolg dat er in versneld tempo nieuwe haren worden aangemaakt, die van een slechtere kwaliteit zijn en dus weer voor nieuwe klitten zorgen."

Meer berichten