Logo demeierijboxtel.nl
Het programma van het jubileumconcert bevat veel muziek, die de Cantorij in haar lange bestaan heeft uitgevoerd.
Het programma van het jubileumconcert bevat veel muziek, die de Cantorij in haar lange bestaan heeft uitgevoerd. (Foto: )

Boxtelse Cantorij viert 50 jaar muziek

Redactie

Concert in St. Lambertuskerk

De Boxtelse Cantorij geeft op 16 november een jubileumconcert in de St. Lambertuskerk in Veghel. Voor deze speciale gelegenheid verleent de beroemde sopraan Emma Kirkby haar medewerking. Ze komt hiervoor over vanuit Londen.

BOXTEL - Op 1 november 1969 richtte Wil Barten, die nog altijd de leiding geeft, in Boxtel een klein koor op om tijdens de Jongerenmissen in de H. Hartkerk intermezzi te verzorgen. De toenmalige pastoor schreef na het optreden met Kerstmis de eerste recensie: "Mooie en zuivere zang, dames en heren, gaat zo door."

Dat heeft Wil ter harte genomen en De Boxtelse Cantorij bestaat nu vijftig jaar. Het klein koortje groeide al snel uit tot een kamerkoor, dat zich ging specialiseren in klassieke koormuziek met het accent op polyfonie uit de Renaissance. Wil Barten volgde ondertussen de studie Schoolmuziek en Koordirectie aan het Brabants Conservatorium en werd muziekleraar. In 1976 ging hij naar Canterbury. Hier werd hij heel wat jaren later aangenomen als vervangend zanger. "Een grote eer." Het koor deed mee aan verschillende radio- en tv-opnames. Ook mocht de Boxtelse Cantorij jarenlang optreden in het beroemde Festival Oude Muziek te Utrecht. Het koor wordt ook regelmatig gevraagd om Evensongs te verzorgen.

"Graag had het koor het jubileumconcert in de H. Hartkerk gehouden, waar de Cantorij op 1 november 1969 begon. Helaas is het interieur van de kerk onherstelbaar beschadigd. In de St. Petrusbasiliek is er op die zaterdagavond geen plaats en dus heeft het koor uit moeten wijken naar de St. Lambertuskerk aan de markt in Veghel, waar de pastoor de Cantorij al enkele jaren met groot enthousiasme ontvangt."

Het programma van het jubileumconcert bevat veel muziek, die de Cantorij in haar lange bestaan heeft uitgevoerd. Omdat het koor zich al vrijwel vanaf het begin gespecialiseerd heeft in polyfonie uit de 16e eeuw en Engelse Kerkmuziek zal dit een belangrijk onderdeel vormen van het concert.

'Dame' Emma Kirkby is een wereldster van formaat op het terrein van Renaissance- en Barokmuziek. "Dat zo'n beroemdheid van Londen naar Veghel afreist om met de Cantorij het jubileum luister bij te zetten is natuurlijk een grote eer. Ook aan ons 30- en 40-jarig jubileumconcert heeft ze haar medewerking verleend. Naast enkele werken voor solo-sopraan zal ze ook samen met de Cantorij optreden. Zo klinkt op haar verzoek onder meer het bekende Laudate Dominum van Mozart voor solo-sopraan en koor."

Kaartjes voor dit concert kosten vijftien euro. Maar dit (graag zo spoedig mogelijk) over naar NL44INGB0754183637 t.n.v. W.A. Barten. "Graag ook naam en telefoonnummer per e-mail doorgeven. Dan ligt er een programma op uw naam klaar bij de ingang van de kerk. Wacht u niet te lang: de belangstelling is groot." De aanvang is 20.00 uur. De begeleiding is in handen van de vaste organist Gerard Habraken, de Cantorij staat onder leiding van Wil Barten. Informatie: wbarten@upcmail.nl of tel. 0493315713.

Meer berichten