Logo demeierijboxtel.nl
Op de website www.duurzamehuizenroute.nl zijn alle huizen die op 2 en 9 november te bezoeken zijn weergegeven.
Op de website www.duurzamehuizenroute.nl zijn alle huizen die op 2 en 9 november te bezoeken zijn weergegeven. (Foto: MX)

Duurzame huiseigenaren openen deuren

Redactie

Voor de zevende keer is het deze maand tijd voor de Nationale Duurzame Huizen Route. Huiseigenaren in heel Nederland openen hun deuren voor bezoek en vertellen hoe zij hun woning energiezuiniger en duurzamer hebben gemaakt. Ook de familie Juffermans, bewoners van een aardgasvrije en energie-neutrale woning in Boxtel, doet mee. Op 9 november delen zij hun ervaringen met de bezoekers.

BOXTEL - Het huis van de familie Juffermans werd gebouwd in 1974 en zij wonen er sinds 1978. Toen waren de muren al geïsoleerd. Al snel werden ook de vloer en zolder geïsoleerd en de ramen van dubbelglas voorzien. Ook is destijds aan de oostkant een aanbouw-kas gemaakt, die tevens als tochtsluis werkt bij de keukendeur.

Later kwamen er twee warmte-muren in de kamer in plaats van de radiatoren. En de familie ging geheel over op spaarlampen en wisten ook aardig te bezuinigen op het gasgebruik. Zo werden de energiekosten langzaam maar zeker gehalveerd. "In 2015 werd ons huis energie-neutraal gemaakt en van het gas afgesloten. We koken nu ceramisch, ook wel infrarood genoemd. Naast de 9 oude zonnepanelen (sinds 1994) op het westdak kwamen er 23 nieuwe panelen bij aan de oostkant van het huis. In 2018 was er extra veel zon en toen kregen we zelfs onze vaste energiekosten van 10 euro per maand terug, plus nog 34 euro. Dus toen hadden we - 34 euro op de jaarrekening, dus geld toe."

Duurzame Huizen Route

Tijdens de Duurzame Huizen Route zijn er in het hele land verschillende huizen te bezoeken, variërend van oud tot nieuw en vrijstaand tot appartement. Ook is er een grote verscheidenheid aan maatregelen, zoals de warmtepomp, verschillende soorten isolatie of het duurzaam opwekken van zonne-energie. Veel woningen zijn aardgasvrij; wie wil weten hoe dat mogelijk is, kan tijdens de Duurzame Huizen Route inspiratie opdoen.

Op de website www.duurzamehuizenroute.nl zijn alle huizen die op 2 en 9 november te bezoeken zijn weergegeven. De openingstijden verschillen en staan per woning vermeld op de website. Bezoekers dienen zich vooraf in te schrijven via de website. Bezoekers en de huiseigenaren die hun huis openstellen maken kans op een unieke beleving: Een weekend weg in bed & breakfast 'Het Natuurlijk Genot' in België.

www.duurzamehuizenroute.nl

Meer berichten