Logo demeierijboxtel.nl
Ook in Oggelvorsenpoel staat iedereen weer klaar om er voor jong en oud een groot feest van te maken. Foto: prikbord Esch /Edwin Diependaal
Ook in Oggelvorsenpoel staat iedereen weer klaar om er voor jong en oud een groot feest van te maken. Foto: prikbord Esch /Edwin Diependaal (Foto: )

Nieuwe Oggel 'Vorsten' uit de Poel

Wendy van Lijssel

'Het is hier altijd één groot feest'

Waar een kleine gemeenschap groot in is, laat Esch oftewel Oggelvorsenpoel elk jaar weer zien bij de aftrap, in aanloop naar en geheid óók tijdens carnaval. Terwijl er al diverse namen rondzoemen worden de enige echte volwassen en jeugdhoogheden en hun gevolg, verpakt in een bruisend vat vol muzikale en verrassende feestelijkheden voor jong en oud op zondag 10 november vanaf 14.11 uur in Dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat 5a in Esch bekendgemaakt.

ESCH – Ze is bestuurslid van Stichting de Oggelvorsen, staat mede aan het organisatieroer bij diverse activiteiten, was adjudant van Prins Ricardo, lid van de Prinskeuzecommissie én dames club De Roze Sokskes. Laat Dorethee van Oirschot 'los' gaan over carnaval en je staat nog niet buiten. Hoewel ze het er samen met velen druk mee heeft, doet ze het graag want: "Het is hier altijd één groot feest", verkondigt ze trots. Een dat aftrapt met de onthulling van de nieuwe hoogheden. Oggelvorsenpoel onderscheid zich echter door zowel de jeugd en volwassen Hoogheid te onthullen op zondag en er zo een feest van te maken voor jong en oud. "Verleden jaar geleden viel 11/11 op zondag en hebben we dat voor het eerst zo gedaan. Dat was zó leuk dat we het niet dunnetjes, maar vét overdoen", stelt Dorethee. Ook anders is dat de Jeugdprins(es), adjudant, ceremoniemeester, jeugdraad en het feestteam, niet vooraf door een geheime commissie worden gekozen, maar dat het tot de laatste seconde super spannend is voor alle betrokkenen want: "Kinderen uit groep acht melden zich aan met welke functie ze willen vervullen. Aan de hand van een loterij, verpakt in een ludieke act, wordt de naam onthuld. Dat gaat altijd eerlijk. Tot het moment dat die naam hoog gehouden wordt, weet niemand het", doet Dorethee uit de doeken. Zo'n lucky shot is de onthulling van de volwassen heerser niet. Dat is iets waar de Prinskeuzecommissie zich mee bezig heeft gehouden. "Het leeft hier ontzettend en er zoemen namen rond zoals Rick van de Ven en Tom Janssen, maar het zou ook wel eens een Prinses kunnen zijn", meldt ze met pretoogjes. Hoewel er in deze dus ook een dame gekroond kan worden, hoeft deze niet per definitie in Esch te wonen. "Degene moet wel (veel) binding hebben met Esch, een hoog feestgehalte en een vlotte babbel", somt Dorethee op. De middag begint om 14.15 uur met het toneelstukje van groep acht, aansluitend is er om 15.11 uur de loting van de Jeugdhoogheden en uiteraard het aankleden van de nieuwe heerser(es). Vervolgens wordt, wederom verpakt in een act, om 16.45 uur de nieuwe Prins(es) van Oggelvorsenpoel en zijn of haar adjudant bekend gemaakt. Uiteraard ontbreken deze middag ook de dansmariekes en De Knoesjes niet en is er muziek van dj Tropical én om 16.00 uur een optreden van artiest Thom Craane. De zaal is om 13.30 open en de toegang is gratis.

Meer berichten