Logo demeierijboxtel.nl
Het ontwerp voor de herinrichting van de Rechterstraat in het centrum van Boxtel. Foto: MTD Landschapsarchitecten
Het ontwerp voor de herinrichting van de Rechterstraat in het centrum van Boxtel. Foto: MTD Landschapsarchitecten (Foto: )

Zo moet de Rechterstraat eruit gaan zien

Redactie

Voorzitter Henk van der Zee van de 'werkgroep Rechterstraat' wil dat er na de herinrichting van de straat geen fietsen meer geparkeerd worden aan de voorkant van de Hema. Hij beseft dat dat lastig wordt, maar ziet tegelijkertijd kansen om het parkeren van tweewielers goed te regelen.

BOXTEL - Afgelopen week presenteerde MTD Landschapsarchitecten hoe de Rechterstraat in Boxtel eruit moet gaan zien. De nieuwe Rechterstraat is slechts een van de aandachtspunten die in het definitieve herinrichtingsontwerp zijn meegenomen. De presentatie vond plaats in partycentre Denziz.

Compleet beeld

Om tot een compleet beeld te komen is gesproken met belanghebbenden in het centrum, de Fietsersbond, Heemkunde Boxtel, de verschillende hulpdiensten, Bomen Brigade Boxtel, de monumentencommissie, Stichting Openbaar Carnaval, gemeente-ambtenaren en met inwoners. Dat gebeurde tijdens de informatieavonden. "Hun inbreng is waar mogelijk in het definitieve ontwerp verwerkt", stelt Van der Zee.

Wat groen betreft, heeft de werkgroep gekozen voor inheemse bomen met een relatie tot water, namelijk elzen en iepen. Immers, het hele plan hangt samen met de Binnendommeltjes, kanaaltjes die tot de jaren dertig van de vorige eeuw door het centrum van Boxtel stroomden en tot het DNA van het dorp horen, om met Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten te spreken. Van der Zee: "We kiezen de bomen zorgvuldig. Maar ze vormen levende natuur, er kan in de herfst blad vanaf vallen, dat is onvermijdelijk."

Beeldbepalend

Daarna kreeg Frank Meijer namens het architectenbureau het woord. Meijer: "Op elke kruising van de Rechterstraat met een zijweg plaatsen we een groot, beeldbepalend exemplaar."

Elzen en iepen vormen levende natuur

Hij zegt: "Op de hoek van de Rozemarijnstraat zou een wand met levend groen gevuld kunnen worden, net als aan de Burgakker." Vanuit het publiek kwam VVD-fractievoorzitter Dymph van de Vries met een suggestie: "Misschien kan de wand van het ING-pand ook wel met levend groen worden bedekt." Het idee werd direct genoteerd.

Ontwerp

Het complete ontwerp is op internet te vinden.

www.mtdls.nl/nl/actueel/nieuws

Meer berichten