Logo demeierijboxtel.nl
Aan de hand van door Gerard Schalkx gemaakte foto's is een boek gemaakt en is er een 3-dagen durende expositie. Foto: Wendy van Lijssel
Aan de hand van door Gerard Schalkx gemaakte foto's is een boek gemaakt en is er een 3-dagen durende expositie. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Boek en expositie van Gerard Schalkx

Wendy van Lijssel

'Ik ben een mensenfotograaf'

Dat hij als 10/11 jarig menneke bij een wedstrijd een fotocamera won zal zeker bijgedragen hebben, maar de échte liefde voor fotograferen deed dorpsfotograaf Gerard Schalkx uit Liempde op tijdens zijn diensttijd en in samenwerking met voormalig huisarts Roger van Laere. Op initiatief van Erfgoedvereniging Kèk Liemt is het boek de 'ontwikkeling van een actief dorp in beeld' samengesteld met foto's van zijn hand. Na de presentatie op vrijdag 15 november voor genodigden is er aansluitend een drie dagen durende expositie in D'n Liempdsen Herd waar iedereen van harte welkom is.

LIEMPDE - "Natuurlijk voel ik me vereerd, maar het is anderzijds ook een heel groot karwei waar ik al twee jaar mee doende ben." Aan het woord is Gerard Schalkx. De in Liempde geboren en getogen dorpsfotograaf die al ruim 50 jaar alles wat er in 'zijn' dorp gebeurt op de gevoelige plaat vastlegt en daarbij ook voor het Brabants Centrum al decennia lang met een camera de omgeving afstruint. Het resultaat is zowel een arsenaal aan gedateerde, bijzondere camera's als ook een collectie foto's waar je U tegen zegt. De liefde voor fotografie zat er al vroeg in. "Ik heb in 1956 een camera gewonnen bij een wedstrijd van de Donald Duck. Het 'feest' is echter pas echt begonnen in mijn diensttijd. Daar kon je in een donkere kamer zelf foto's afdrukken. Ik heb vervolgens thuis ook een donkere kamer ingericht", blikt hij terug. Hij vervolgt: "Ik ben een mensenfotograaf. Ik had en heb belangstelling voor het dorpse leven en de mensen. Dat is altijd zo gebleven." Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de fanfare en een eeuwelinge in 1974 werd in aanloop er naartoe een expositie georganiseerd met hoofdzakelijk reproducties van oude foto's over Liempde. "Dat deden we met een team met ook voormalig huisarts Roger van Laere. Hij had een voorliefde voor Liempde en heeft er later talloze boeken over geschreven. Ik maakte er de foto's bij. De samenwerking met hem gaf mijn passie voor fotografie een extra boost", aldus Gerard. Twee jaar geleden werd er een expositie gehouden met een selectie van 50 jaar door Gerard gemaakte foto's in eigen dorp. Het liet de 'ontwikkeling van een actief dorp in beeld' zien. De tentoonstelling was een dusdanig succes dat Erfgoedvereniging Kèk Liemt bedacht om er een boek van te maken. Een met foto's van en tekst over Gerard. Het boek bevat grotendeels andere foto's dan eerder en daar heeft hij het heel druk mee gehad. "Aan de hand van thema's zoals carnaval, sport, de boerenmert heb ik foto's uitgezocht. In overleg met collega-fotografen en Erfgoedvereniging Kèk Liemt is er een selectie gemaakt en zijn er teksten bij geschreven", meldt Gerard. Vrijdag 15 november is de boekpresentatie en dat wordt ook voor hem een verrassing. "Ik heb een eerste indruk gezien, maar meer niet.Hij stelt echter: "Het is altijd leuk om mensen te laten zien. Hoe ouder de foto's zijn, hoe meer herinneringen eraan hangen."

Meer berichten