Logo demeierijboxtel.nl
Verleden jaar was het Prins Joost die uit de hoge hoed getoverd werd. Vraag is wie er dit jaar onthuld gaat worden in Ploegerland.
Verleden jaar was het Prins Joost die uit de hoge hoed getoverd werd. Vraag is wie er dit jaar onthuld gaat worden in Ploegerland. (Foto: Reggie)

Wie gaat dit jaar de Ploeg trekken?

Wendy van Lijssel

'We gaan het weer beleven'

Wie oh wie mag zich het komende carnavalsseizoen Prins gaan noemen van Ploegersland. Of wordt het dit jaar toch echt een Prinses. Voorzitter van Stichting De Ploegers Reggie van Genuchten sluit het niet uit. Wie aan de hand van de uitgegeven tips het denkt te weten en zekerheid wil krijgen of op zoek is naar een gezellige avond is welkom tijdens de onthulling en installatie op zaterdag 2 november om 20.30 uur in Ploegerpaleis Het Hof aan de Nieuwstraat in Liempde. Dat is tevens het adres om zondag 3 november vanaf 15.11 uur de nieuwe heerser(es) en zijn of haar adjudant(e) van harte te feliciteren.

LIEMPDE- Wie kruipt er op zaterdag 2 november uit de hoge hoed van Stichting De Ploegers in Liempde. Het is een vraag die al enige tijd plaatselijk rond zoemt. De door de Ploegers uitgegeven tips geven hints maken het er niet gemakkelijker op, maar wel leuker. Het laat carnaval ook nu al leven en dat is precies de bedoeling. "Alleen de geheimcommissie weet het al", vertelt Reggie van Genuchten. Ze legt uit: "Het gevolg kiest een Prins(es). Zij dragen namen voor, waarna er een stemming volgt. Er is een 3-koppige geheimcommissie. Zij openen de biljetten waaruit dé naam rolt. Deze wordt uiteindelijk door hen benaderd." Volgens Reggie kan dat eigenlijk iedereen zijn. "We zijn niet specifiek op zoek naar een plaatselijk bekende dorpsfiguur. Dat worden ze vanzelf. Een feestelijk karakter, het uitdragen van carnaval en iedereen daarin meenemen vinden we belangrijker", aldus Reggie. Hoewel er nog nooit een Prinses was, wil dat niet zeggen dat het niet mag, kan of zelfs gáát gebeuren. Reggie: "Daar is niets op tegen. We gaan met onze tijd mee. We worden als Stichting steeds minder protocollair. Dat is ook goed. Het feest wordt nu anders gevierd en beleefd dan tientallen jaren terug. Over twintig jaar is het geheid weer anders. Je moet met de stroom mee om carnaval in het dorp te behouden. Dat is precies wat we doen. Het is daarom helemaal niet raar als er een Prinses onthuld gaat worden." Zij weet het echter niet en het is nu nog slechts een zeer select gezelschap dat die wetenschap wel heeft. Iedereen is echter welkom om het vanaf 20.30 uur mee te gaan maken. Nadat huidig Prins Joost ontdaan is van zijn Prinselijke kledij en scepter ingeleverd heeft, wordt hij uitgenodigd om een proeve van bekwaamheid af te leggen. In een voor hem onbekende ludieke actie mag Joost tonen waardig te zin om toe te treden tot het Gilde der Prinsen. Ook de onthullingsact is vooraf onbekend en nooit van hetzelfde laken een pak, als een jaar eerder. Nadat de nieuwe Prins(es) onthuld en geInstalleerd is maakt deze de nieuwe adjudant(e) bekend als ook mogelijke vrienden die toe treden tot het gastgevolg. Aansluitend barst het feest (nog meer) los met muziek van een dj. Reggie nodigt iedereen uit want, meldt ze lachend: "We gaan het weer beleven."

Meer berichten