Logo demeierijboxtel.nl

Bevrijding van Esch komende week herdacht

ESCH - Na jaren van oorlogsgeweld werd Esch op woensdag 25 oktober 1944 vanuit Sint-Michielsgestel en Boxtel bevrijd door de Highland Division. Een onderdeel van deze Schotse divisie heeft de Duitse bezetters voorgoed uit het dorp verdreven. Van 24 t/m 27 oktober staat Esch uitgebreid stil bij 75 jaar bevrijding. Op 24 oktober wordt aan de Haarenseweg in Esch een authentiek kampement ingericht zoals in WOII. "Dit is voor een paar dagen het honk van ongeveer zeventig WOII-soldaten. Twee dagen later is het centrum van Esch het strijdtoneel van de confrontatie tussen Duitsers en bevrijders zoals deze 75 jaar geleden plaatsvond. Dit wordt een bijzondere belevenis waarbij het publiek zich waant in vroegere tijden."

Een belangrijk onderdeel van het totale programma is educatie voor de jeugd. Leerlingen van scholen uit de gemeente nemen op vrijdag 25 oktober een kijkje in het bivak. Daar zijn situaties te zien die uitnodigen tot nadenken over oorlog. Steeds krijgen ze de vraag: wat zou jíj doen? Maar ook is het kampement op vaste tijden open voor andere belangstellenden die sfeer kunnen proeven en vragen kunnen stellen over de situatie tijdens WOII.

Op zondagochtend is er een bevrijdingsdienst bij het haventje aan de Haarenseweg. Tijdens deze bijeenkomst worden de gevallenen herdacht, maar wordt vooral ook de bevrijding en 75 jaar vrijheid en vrede gevierd.

Meer berichten