Logo demeierijboxtel.nl
Er moesten soms wel enige capriolen verricht worden om de verstopte zakjes met puzzelstukjes te vinden. Foto: Ad van de Wetering
Er moesten soms wel enige capriolen verricht worden om de verstopte zakjes met puzzelstukjes te vinden. Foto: Ad van de Wetering (Foto: Ad van de Wetering)

Durpskwis brengt dorp in beweging

Wendy van Lijssel

Het is nu al puzzelen in Liempde

Hoewel de meeste mensen ervoor kiezen om overdag gezellig een wandelingetje te maken, was het afgelopen week tijdens de invallende duisternis opvallend druk op d'n Tip in Liempde. Deelnemers aan de Durpskwis Liemt die op vrijdag 1 november gehouden wordt, waren er in de weer om ontbrekende stukjes te zoeken van een maar liefst 112 puzzelstukjes tellende puzzel. Een complete puzzel levert tijdwinst op tijdens de quizavond. Tijd is winst en winst is eeuwige roem en een beker waarom gestreden gaat worden binnenkort.

LIEMPDE – De Durpskwis Liempde begon in 2013 eigenlijk als een activiteit voor de leden van buurtvereniging Klein Hoekje Nieuwe Wijk. "De quiz werd door slechts drie personen in elkaar gezet. Gedurende de avond werden zij bijgestaan door het bestuur. Hoewel het voor de leden was, mochten er ook andere mensen aansluiten. Dat maakte dat er ook toen al behoorlijk wat mensen doende waren", aldus woordvoerster Janne van Bergen namens de inmiddels 10-koppige organisatie. Omdat het een hit was en bleef is vanaf 2015 heel Liempde uitgenodigd zich een avondje het hoofd te breken over een keur aan vragen in negen categorieën. "We verdelen de taken en zorgen elk voor een x-aantal vragen over een bepaald onderwerp en een geheime opdracht. De vragen variëren van rekenen, kunst tot geschiedenis waarbij we zoveel mogelijk de link met Liempde maken", laat Janne weten. Ook zijn er zaken die niet rondom de keukentafel opgelost kunnen worden. "Er zijn ook buitenopdrachten. In het verleden moesten teams al eens bomen tellen, huizen zoeken, maar ook knutselwerkjes maken passend bij bekende Liempdse beelden", somt Janne op. Wat er dit jaar op het menu staat laat ze uiteraard ongewis. Teams die zich al opgaven waren echter afgelopen week, nog vóór de quizavond, ook al buiten te vinden waar zij op d'n Tip op zoek waren naar puzzelstukjes. Janne lacht: "Teams konden bij verschillende Liempdse ondernemers zoals de slager, de kapper en het Liempds Pakhuis puzzelstukjes verzamelen. Volledig telt deze 112 stukjes. We hebben 4480 puzzelstukjes op een hoop gegooid en verpakt in 900 zakjes met 5 stukjes Ook lagen er afgelopen week zakjes verstopt op d'n Tip. Teams die op 1 november een complete puzzel aan kunnen bieden, krijgen het quizboekje een half uur eerder uitgereikt", legt Janne uit. Voor het ruilen van stukjes staat er op woensdag 30 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur nog een 'ruilavond' in de boeken bij het Wapen van Liempde, Dit zodat er nóg meer kans gemaakt kan worden op een hele puzzel, lees een half uur extra quiztijd. Eigenlijk alles om reuring in het dorp te krijgen en mensen met elkaar te verbinden want dát is waar het in deze om gaat. Janne: "Jong en oud kan meedoen. Het is heel gezellig en het houdt Liempde levendig en leefbaar."

Meer berichten