Logo demeierijboxtel.nl
Anas' glimlach keert spontaan terug als hij zegt: "Nederland is nu mijn land, en zo kan ik iets terugdoen.' Foto: Jolanda van Iersel
Anas' glimlach keert spontaan terug als hij zegt: "Nederland is nu mijn land, en zo kan ik iets terugdoen.' Foto: Jolanda van Iersel (Foto: Jolanda van Iersel)

'Ik geloof in mensen, niet in machten'

Redactie

Anas Zaeter is vrijwillig tolk

Er is steeds meer inzet van vrijwilligers nodig, niet alleen bij de sportvereniging, maar ook bij culturele instellingen, de buurtbus of in de kerk of moskee. Het is echter steeds lastiger om mensen te vinden die zich vrijwillig in willen zetten. Om die reden hebben welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de gemeente Boxtel de publiciteitscampagne Doe Je Goed opgezet. Die laat het werk zien van vrijwillige ambassadeurs. Deze vijf zijn de komende weken veel te zien in het dorp.

BOXTEL - Zijn onverwoestbare glimlach wijkt geen moment. Totdat de naam van Syrië valt, zijn door geweld en oorlog verscheurde geboorteland. Waar het regiem hem niet erkent vanwege zijn Palestijnse vader. Waar de president artsen verbiedt bepaalde bevolkingsgroepen te behandelen. Toen al drie van zijn neven waren gedood en een bevriende arts werd bedreigd, vluchtte hij.

Nu, na vijf jaar in Nederland, heeft Anas Zaeter (45) het gevoel dat hij mag bestaan. In Boxtel, met zijn vrouw en drie dochters, en mét een echt paspoort. Daarom zegt Anas nooit nee wanneer hij wordt gevraagd als tolk. Ondanks het drukke werk in zijn halal-snackbar. Hij vertaalt Nederlands in het Arabisch en andersom. Voor Syriërs zoals hijzelf, maar ook voor Irakezen, Sudanezen. Het Buro Nieuwkomers en incidenteel de leerkrachten van de Amaliaschool maken graag gebruik van zijn diensten. Anas' glimlach keert spontaan terug als hij zegt: "Nederland is nu mijn land, en zo kan ik iets terugdoen. Niets is belangrijker en mooier dan anderen te helpen. Het volk in Syrië had altijd een sterke traditie: als iemand iets goeds voor je doet, doe je iets goeds terug. Niet één keer, maar misschien wel drie keer, dat maakt niet uit. Syrië wordt nu verscheurd door een belangenstrijd tussen Iran, de VS, Rusland, Turken en natuurlijk Assad. Maar de Syriërs zelf veranderen niet." Een meisje van het Jacob Roelands Lyceum vroeg Anas of hij wilde helpen bij haar presentatie over vluchtelingen. Ze wilde haar mede-scholieren duidelijk maken dat oorlogsvluchtelingen niet eng zijn of hierheen komen om zich te verrijken. "Ik vond dat fijn om te doen. Toen heb ik twee foto's meegenomen. Op de ene foto staan Syrische vluchtelingen in Nederland. De andere foto is van zeventig jaar geleden. Daarop zie je hoe vluchtelingen van de Griekse burgeroorlog toen werden opgevangen door de burgers van Aleppo." De boodschap kwam over bij de scholieren: geen sterveling wil zijn land ontvluchten, ook jíj kunt ooit slachtoffer zijn.

Anas: "Kijk naar mijn vader – hij vluchtte in 1948 vanwege de Palestijnse oorlog met Israël. En daarom ben ik nu hier. Het draait altijd om macht, politiek. Niet om mensen. Maar juist in ménsen moet je geloven, hen altijd goed doen, anders ben je even slecht als die machtszoekers. Wat Wilders zegt, dat mensen slecht zijn omdat ze een hoofddoek dragen? Het gaat toch niet om wat óp je hoofd zit, maar daar ín?"

Meer berichten