Logo demeierijboxtel.nl
Willem, Joop en Ben doen met iedereen een stapje terug in de tijd en leiden met veel plezier mensen rond in het MuBo Foto: Wendy van Lijssel
Willem, Joop en Ben doen met iedereen een stapje terug in de tijd en leiden met veel plezier mensen rond in het MuBo Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Willem, Joop en Ben leiden je rond

Wendy van Lijssel

Er is een schat aan informatie

Ze zijn dusdanig gefascineerd door en bekend met de geschiedenis van hun dorp, dat ze er met liefde anderen over vertellen. Maandelijks en op afspraak doen gidsen Willem Wittenberg, Ben Ophof of Joop Schuller een stap terug in de tijd. Zij leiden belangstellenden aan de hand van de canon van Boxtel door de ruimtes van het MuBo (Museum Boxtel) aan de Baroniestraat 18 in Boxtel. Wie meer wil weten én zien is er op zaterdag 19 oktober om 14.00 uur van harte welkom. Aanmelden is wenselijk.

BOXTEL – Na het samenvoegen van de collecties van de stichting Hendrik Verhees, Piet Dorenbosch, het Gilde Sint-Barbara en de devotionalia van Gaudette werd in 2014 het MuBo geopend. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster St. Ursula waar de Ursulinen een kweekschool hadden. De tegenwoordige pabo. "We zitten hier in de voormalige gymzaal waar meisjes in lange zwarte jurken gymden. Voor we aan de rondleiding beginnen, is er in deze ruimte een korte introductie. Dan laten we ook altijd een foto zien hoe het er hier ooit uitzag", vertellen de vaste gidsen Willem Wittenberg, Ben Ophof en Joop Schuller. De heren zijn allemaal al vanaf de opening in deze hoedanigheid actief en waren ook daarvoor al doende op geschiedkundig terrein. "Vooral de jaren '20 fascineren me. Ik ben 30 jaar lid van Heemkunde Boxtel en heb daar ook een bestuursfunctie vervuld. Daarbij heb ik 11 jaar als VVV-gids historische wandelingen door Boxtel verzorgd", meldt Joop. Ben Ophof neemt ook al tien jaar mensen mee op een geschiedkundige wandeling door Boxtel. "Ik begon enkele decennia geleden met het uitpluizen van mijn stamboom en raakte vervolgens ook geboeid door de plaatselijke geschiedenis", laat hij weten. Hij voegt toe: Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde periode." Willem Wittenberg is historicus. Hij studeerde klassieke oudheid en was jaren actief in het onderwijs. "De Middeleeuwen, 18e eeuw, jaren '30 en de Romeinse tijd hebben mijn persoonlijke interesse", meldt hij. Met Ben verzorgde hij in het verleden ook lezingen over bepaalde thema's. Voor alle drie geldt dat zij vanaf de opening van het MuBo met veel plezier mensen rondleiden en over al wat ooit was, vertellen en het laten zien. Dit aan de hand van de Canon van Boxtel die in 49 thema's verhaalt vanaf de prehistorie tot aan de moderne tijd. "Via Heemkunde Boxtel is er een schat aan informatie. Er zijn veel teksten geschreven, maar intussen weten we ook veel. Het zit er gewoon in", lachen de heren. De rondleidingen zijn interactief. "Je merkt aan de groep of een onderwerp op interesse kan rekenen. Afhankelijk daarvan en eventuele vragen die gesteld worden ga je of dieper op het onderwerp in of ga je naar een volgend thema", leggen de heren uit. Dan resoluut: "Een rondleiding is gezellig waarbij bezoekers nog meer informatie krijgen over iets wat ze al wisten, maar ook dingen horen waarvan ze nog nooit gehoord hebben."

Meer berichten