Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Hallo haarlak, dag hoedje

Hoeden in alle vormen en maten, voor uiteenlopende gelegenheden en voor dames en heren. Zoals hier, bij het huwelijk van het echtpaar Van Nunen – Stadhouders in 1944 in Gemonde. Vanaf de jaren veertig neemt de populariteit van het hoofddeksel af, zodat het tegen de jaren vijftig en zestig langzaamaan uit het straatbeeld verdwijnt. Weggespoten door een bus haarlak. Gewoontes veranderen met de tijd, en de vraag wie welke hoed dient te dragen, verandert daarin mee. Maar één gegeven staat vast: hoe meer decoratie, hoe rijker.

Of je een hoed draagt, is tijdenlang niet eens de vraag: dat is vanzelfsprekend. Maar in de loop van de twintigste eeuw verandert die opvatting. In de loop van de jaren vijftig explodeert de verkoop van haarlak, en zakt de verkoop van hoeden verder in. Vrouwen kiezen voor suikerspinkapsels, en touperen hun haren drastisch, ondersteund door bussen haarlak.

Vlak bij de teloorgang van de hoed overigens ook de rol van de auto niet uit. Worden in de jaren twintig hoeden al wat compacter en steviger, zodat ook ritjes in cabrio's zonder gevaar kunnen worden afgelegd, in de jaren zestig en zeventig verdrijft de auto het hoofddeksel compleet. Hoeden worden gezien als iets overbodigs en ouderwets. Wat blijft, is de benaming voor de plank bij de achterbank: de hoedenplank.

'Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren kan via de website www.bhic.nl/boxtel en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl.

Meer berichten