Logo demeierijboxtel.nl
Vanaf 2008 organiseert Friso Plantema garagesales in zijn dwarsdeelschuur voor het goede doel. Foto: Wendy van Lijssel
Vanaf 2008 organiseert Friso Plantema garagesales in zijn dwarsdeelschuur voor het goede doel. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Mo-Brocante garagesale voor KiKa

Wendy vanLijssel

Veel gedoe en veel voldoening

"Het is een ontzettend gedoe en eigenlijk ben ik de hoofdsponsor. Het geeft echter ook veel voldoening." Dat stelt Friso Plantema uit Esch. Het weekend van zaterdag 12 en zondag 13, zaterdag 19 en zondag 20 oktober is iedereen van 10.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom bij de garagesale met Mo-Brocante ten bate van KiKa in zijn dwarsdeelschuur aan de Baarschot 2 in Esch. De koffie/thee is net als de toegang gratis mits er iets gekocht wordt.

ESCH – Friso Plantema stond in 2008 aan de geboortewieg van de Loes Foundation. Een stichting vernoemd naar een overleden vriendin van zijn vrouw Rinie en ontstaan door een samenloop van omstandigheden. "Ik had een verzameling van 30.000 plastic draagtassen met divers opdruk toen iemand me voorstelde om daar producten van te maken en aansluitend te verkopen voor een goed doel. Vervolgens heb ik tien naaisters georganiseerd die de tassen in stukken geknipt hebben en daar onder andere kleden, kussens, lampenkappen en zelfs wigwams van gemaakt hebben. De bedoeling was dat het ingezamelde geld onder de vlag van de Loes Foundation naar een project in Kenia zou gaan. Dat bleek echter corrupt, dus dat heb ik niet gedaan. Het voelde echter wel goed om iets voor een ander te betekenen. Het met mijn tassen ingezamelde bedrag van € 3000,- ben ik vervolgens aan gaan vullen door het houden van garagesales. Nadat ik € 10.000 had heb ik dat overgedragen aan de Rotary Club Boxtel Oirschot Haaren waar ik 30 jaar lang bij aangesloten was. Zij hebben het vervolgens verdeeld over allerlei projecten", blikt Friso tevreden terug. De Loes Foundation ondersteunde inmiddels talloze kleinschalige projecten waaronder ook de voedselbank in Boxtel en de renovatie van de Essche bierpomp. Hoewel niet kleinschalig gaat de opbrengst van de komende garagesales naar KiKa. "Nadat ik lang geleden mijn coschap liep heb ik eens een etmaal bij een stervend kind gezeten. Toen wist ik dat ik geen kinderarts wilde worden. Ik werd vrouwenarts en heb als zodanig 9000 kinderen op de wereld gezet. KiKa spreekt me aan", motiveert Friso deze keuze. Om geld in te zamelen roept hij iedereen op om Mo-Brocante in te leveren. Dat staat, volgens Plantema, voor een gevarieerd aanbod van moderne en nostalgische spullen. Mits goed is alles welkom behalve grote meubels en witgoed. Dit mag onder de carport aan de Baarschot 2 gezet worden. "Het is een ontzettend gedoe om alles te sorteren en de schuur in te richten", laat hij weten om lachend toe te voegen: "Eigenlijk ben ik zelf hoofdsponsor. Ik koop het hele jaar spullen die, nadat ze even in mijn huis staan, verkocht worden tijdens de sale", om te besluiten: "Ik doe het graag, want iets doen voor een ander geeft veel voldoening." Spullen kunnen tot aan de verkoop elk weekend gebracht worden. De huidige wegomleiding hoeft niemand te weerhouden. De garagesale is bereikbaar.

Meer berichten