Logo demeierijboxtel.nl
Spreker Corine Jansen belicht het onderwerp rouw(en) van alle kanten tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg
Spreker Corine Jansen belicht het onderwerp rouw(en) van alle kanten tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (Foto: )

Jaarlijkse Dag van de palliatieve zorg

Wendy van Lijssel

Hoe geef ik het een plekje?

In het kader van de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg organiseert Stichting Nabij samen met haar Boxtelse zorgpartners op woensdag 9 oktober van 19.30 uur tot 22.00 uur een bijeenkomst in het Jacob Roeland Lyceum in Boxtel. Spreker Corine Jansen neemt het onderwerp rouwen en hoe daarmee om te gaan onder de loep. Harry Hendriks verzorgt de muzikale omlijsting. Het belooft, evenals voorgaande jaren, een bijzondere avond te worden. De toegang is gratis, maar vooraf reserveren is gewenst.

BOXTEL – We spreken van palliatieve zorg wanneer mensen ongeneeslijk ziek en in hun laatste levensfase zijn. Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg worden er jaarlijks activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de zorg die gegeven wordt aan ongeneeslijk zieken en de mogelijkheden die er zijn om tot het einde een zo goed en hoog mogelijke kwaliteit van leven te behouden. Doel is te zorgen dat mensen, indien zij dat (helaas) nodig hebben, de weg weten op zoek naar geschikte hulpverlening. Stichting Nabij is een vrijwilligersorganisatie die met hulp van circa 80 vrijwilligers, mensen in de laatste levensfase bijstaat. "Zorgtaken worden altijd uitgevoerd door professionals. Wij bieden dus geen verpleegkundige hulp. Wél een luisterend oor, een woord van troost, warme aandacht of praktische zorg. Er zijn bezoekvrijwilligers die op regelmatige basis op visite gaan in de wijk, verpleeghuizen en zorgcentra, maar ook mensen die waken. Dat is ook om de familie te ontlasten. Tevens zijn er circa 28 vrijwilligers actief in het plaatselijke hospice Acacia", vertelt Marianne Keulemans. Zij is vrijwilliger bij Nabij en organiseert mede de bijeenkomst op woensdag 9 oktober. "Stichting Nabij is actief in alle kernen van de gemeente Boxtel en in Gemonde en Sint-Michielsgestel", somt Marianne op. Aansluiten bij de groep vrijwilligers kan, maar affiniteit met het palliatieve proces en een luisterend oor en inlevingsgevoel. zijn een voorwaarde. De bijeenkomst op woensdag 9 oktober staat in het teken van rouw en rouwverwerking. Een onderwerp dat onlosmakelijk verbonden is met palliatieve zorg. Hoe ga je om met het verlies van een dierbare? Ondanks de wetenschap dat iemand op korte termijn gaat sterven, kan het gat waarin je valt oneindig diep zijn. Hoe ga je daarmee om? Hoe kan je iemand op een goede manier bijstaan die iemand verloren heeft? Dat en nog veel meer wordt belicht door Corine Jansen. Een spreekster met roots in de gezondheidszorg, grote kennis over de betekenis van luisteren en iemand met een passie om mensen te verbinden met het delen van verhalen. De avond bijwonen kan door aanmelding tot 1 oktober via www.stichtingnabij.org of 06-14487341. Er zijn slechts beperkt plaatsen dus aangeraden wordt tijdig aan te melden.

Meer berichten