Logo demeierijboxtel.nl
Hoeve Het Groot Duijfhuis is een infopunt van Brabants Landschap. Foto: James van Leuven
Hoeve Het Groot Duijfhuis is een infopunt van Brabants Landschap. Foto: James van Leuven (Foto: James van Leuven)

Beleef het vroegere boerenleven in Liempde

Redactie

Op zondag 29 september wordt het Groot Duijfhuis in Liempde opengesteld, in samenwerking met Erfgoedvereniging Kèk Liemt. In en om de hoeve worden demonstraties gegeven over het vroegere leven en het werk van de boer en zijn gezin.

LIEMPDE - Hoeve Het Groot Duijfhuis is een infopunt van Brabants Landschap en is op zondag 29 september geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Hoevedreef 2 in Liempde, de toegang is gratis.

Demonstraties

De demonstraties zijn erg divers. Van het dorsen van koren met de dorsvlegel en het snijden van stro in de kniebak, tot het slijpen van een aks, hiep en schop op een oude zandsteen. Ook het fijnere werk, zoals het vlechten van bijenkorven en manden, wordt getoond. Een klus die de boeren vaak in de lange winteravonden bij de kachel uitvoerden.

Leden van het koperslagersgilde zijn uitgenodigd om hun vakmanschap te tonen. 'Moeder de vrouw' toont de kunst van het kantklossen en in het washok is te zien hoe vroeger de was gedaan werd. Bij de buurman wordt de bakoven aangestookt. Later op de dag kunt u proeven van het versgebakken brood. Twee kunstschilders leggen deze taferelen en het omliggend landschap vast op doek.

Brabants Landschap heeft de eeuwenoude stal van het Groot Duijfhuis een moderne bestemming gegeven. Met video's en touchscreens kunnen bezoekers een kijkje nemen in het verleden.

Stier

Voor velen is het beeld van Sjef van den Braak met zijn stier een mooie herinnering. De stier zelf is op gestileerde wijze weer in de stal gezet. Ook de mooie natuur van het Dommeldal wordt tentoongesteld met een levensechte bever. Dit alles onder het motto: 'Eenmaal binnen geweest, zie je buiten meer'. Kijk op www.brabantslandschap.nl voor de openingstijden van het infopunt. Daar zijn ook wandelroutes te vinden, evenals in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, in het centrum van Liempde.

Meer berichten