Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

De boer, hij ploegde voort

Een bezienswaardigheid op die warme augustusdag in 1950. De firma Heesters uit Haaren demonstreert een heuse aardappelrooi- en inkuilmachine tijdens de Kring Cuijk van de N.C.B. De mechanisatie klopt voorzichtig aan de deur. Decennia lang verandert er weinig in de landbouw. Melken en oogsten, het gebeurt allemaal met de hand en met de inzet van de hele familie. Het werken op het land wordt soms wat verlicht door de inzet van een paard, maar ook dan blijft het intensieve en zware arbeid.

Aardappels rooien is één van de werkzaamheden die een zware wissel trekken op lijf en leden. Het gaat met de hand en vaak zittend op de knieën. Begin jaren vijftig komen steeds meer machines in trek, maar daaraan hangt een stevig prijskaartje. De aanschaf van een tractor betekent een investering van 6.000 gulden, en dat kunnen weinigen zich veroorloven. Om de koop toch mogelijk te maken, steken verschillende boeren soms de koppen bij elkaar. Wie herinnert zich de opkomst van deze machines? Of weet meer te vertellen over de firma Heesters uit Haaren?

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. En juist daar zijn wij naar op zoek! Was je erbij toen de fotograaf net afdrukte? Weet je wat er op dat moment gebeurde? Vertel het ons! Reageren kan via www.bhic.nl/haaren (Kijk naar toen). Of via kijknaartoen@bhic.nl

Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Meer berichten