Logo demeierijboxtel.nl
Wie het aandurft mag zich het weekend van vrijdag 13 en zaterdag 14 september uitleven bij het Paalklimmen.
Wie het aandurft mag zich het weekend van vrijdag 13 en zaterdag 14 september uitleven bij het Paalklimmen. (Foto: Brigitte Habraken)

2 Dagen feest met WK Paalklimmen

Wendy van Lijssel

Extra fun met een special guest

Voor het eerst in de 12-jarige geschiedenis wordt het WK Paalklimmen bij Casa Del Arte aan het Kapeleind in Wijbosch op vrijdag 13 een zaterdag 14 september een tweedaags festijn. De aftrap vrijdag om 19.00 uur is er een met Paal & Pop met muziek van maar liefst vijf lokale bands. Zaterdag 14 september staat het WK Paalklimmen centraal dat omlijst wordt met een markt, muziek én een special guest, kindervertier en uiteraard staat er ook dan een hapje en drankje klaar.

SCHIJNDEL – Het WK Paalklimmen begon in 2008 klein en als geintje om een 'verloren' avond in te vullen. "Destijds waren we een onderdeel van het jaarlijkse hopoogstfeest dat op zondag werd gehouden. Een dag ervoor was er 's middags vertier voor ouderen. Alles stond dus al klaar. We vonden het jammer dat er op zaterdagavond geen activiteit was. Vervolgens zijn we met een aantal gelijkgestemden gaan kijken of we iets grappig konden bedenken. Dat werd uiteindelijk het Paalklimmen waarbij er destijds gestreden werd om de titel Hopduvel", blikt Annemarie van der Wijst terug. Zij is een van de initiatiefnemers, maar wordt intussen bijgestaan door een 12-koppige werkgroep waar ook Hennie van Osch bij is aangesloten. Hij voert samen met Annemarie en zoon Job het gesprek. "Ik heb altijd meegeholpen. Sinds dat op schrift staat, dien ik ook bij vergaderingen aanwezig te zijn", lacht Hennie. Zoon Job is aangeschoven omdat het klimfestijn dit jaar voor het eerst twee dagen telt en genoemde daar een rol in speelt. Vrijdag stond voorheen alleen genoteerd als trainingsavond en meer was er dan niet te doen. Met Paal & Pop wordt dit jaar voor het eerst ook vrijdag muzikaal ingekleurd. "Ik drum bij NoColor. Een bandje dat enkele jaren geleden via de plaatselijke muziekschool tot stand kwam. Jonge muzikanten kunnen zich daar melden, waarna zij vervolgens bij elkaar gebracht worden in een band. Het is een klein wereldje. Iedereen kent elkaar", legt Job uit. Het was via de drummer niet moeilijk om maar liefst vijf bands te enthousiasmeren die alles uit de kast gaan trekken. "We spelen allemaal pop/rock covers en stemmen ons repertoire op elkaar af, zodat publiek niet verveeld gaat worden met dezelfde nummers", belooft Job. Voor de duidelijkheid. Hoewel jong hebben de bands al enige podiumervaring en weten zij hun publiek te bespelen. Zaterdag staat dan het WK Paalklimmen centraal. Vanaf 14.00 uur gaat jeugd vanaf 8 jaar de strijd met elkaar aan om zo snel mogelijk de 13-meter hoge paal te beklimmen. Vanaf 20.00 uur is het aan de volwassen dames en heren om hetzelfde te doen. De palen staan zo opgesteld dat klimmers die met elkaar de strijd aangaan, elkaar in de ogen kunnen kijken. Deelname is kosteloos. Het geheel is overdag aangekleed met een markt, kindervertier en doorlopend muziek mét special guest waar niemand iets over kwijt wil. Annemarie resoluut: "Het is een uniek evenement waar je ook echt om kunt lachen."

Meer berichten