Logo demeierijboxtel.nl
In het gerestaureerde bakhuisje bij D'n Liempdsen herd wordt vers brood gebakken. Foto: Ruud van Nooijen
In het gerestaureerde bakhuisje bij D'n Liempdsen herd wordt vers brood gebakken. Foto: Ruud van Nooijen (Foto: Ruud van Nooijen)

Volop vertier bij D'n Liempdsen Herd

Wendy van Lijssel

Druk programma voor jong en oud

D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde neemt ook dit jaar deel aan de Open Monumentendag. Zondag 15 september ligt er een druk programma klaar voor jong en oud met onder andere een (korte) wandelexcursie langs diverse bakhuisjes en de mogelijkheid om te lunchen met versgebakken brood of de aanschaf ervan. Verder is er een optreden van het Liempds Gemengd Zangkoor en een workshop klompen schilderen.

LIEMPDE – Het is niet zo verwonderlijk dat het 'slechts' de tweede keer is dat D'n Liempdsen Herd aanhaakt bij de Open Monumentendag. Hoewel ook een monument was het tot 2014 een vervallen langgevelboerderij. In drie jaar tijd werd het, met hulp van vele vrijwilligers, getransformeerd tot een moderne voorziening waarbij oud en nieuw op passende wijze samen komen. Eind 2017 werd het geopend en vanaf dat moment worden er met hulp van ontelbare vrijwilligers , voor alle leeftijden, activiteiten georganiseerd in, rondom en ook vanaf genoemde. Zo ook zondag 15 september. Onder de noemer 'Brood en bakhuisjes' start er om 09.30 uur een wandelexcursie onder leiding van gids Harrie Raaimakers. Deelname kost € 5,00 p.p. inclusief koffie/thee na afloop. "De wandeling is hooguit vijf kilometer en voert langs diverse bakhuisjes in en buiten het dorp en de bolle akkers waar in vroegere tijden graan verbouwd werd voor het bakken van brood. Dat verklaart ook gelijk waarom er in Liempde meerdere van deze huisjes staan. De wandeling verhaalt onder andere over het agrarische landschap, hoe er vroeger geleefd werd en het brood werd gebakken", vertelt project coördinator Désiré van Laarhoven. Ook het gerestaureerde bakhuisje van de familie Vullings en die op het erf van D'n Liempdsen Herd zijn opgenomen in de route. Sterker nog. Bij laatstgenoemde wordt deze dag gebakken waarbij er de mogelijkheid is om aan te sluiten bij een lunch dan wel versgebakken tarwebrood te kopen. Terwijl het brood gist verzorgt van 11.00 uur tot 12.30 uur het Liempds Gemengd Zangkoor een optreden. De 35-koppige groep gaat begeleid door John Pouwels op keyboard en onder leiding van Miriam den Boer liedjes van vroeger en nu brengen. Om 12.30 uur komen de eerste broden uit de oven van het bakhuisje. "We gaan gelijk lekkere dikke plakken brood snijden en beleggen met ham en kaas. Voor € 3,00 kan er meegegeten worden", aldus Désiré. Om 14.00 uur komen de laatste broden uit de oven. Zolang de voorraad strekt kunnen deze gekocht worden. Het is echter nog steeds niet alles. Wie het leuk vindt kan tussen 13.00 uur en 16.00 uur aan de slag met het beschilderen van zijn of haar eigen houten klomp voor € 5,00 p.p .inclusief klomp, materialen en begeleiding van creatieve vrijwilligers. Désiré enthousiast: "Het is een mooie plek waar het leuk en gezellig toeven is", om toe te voegen: "Dus noteer 15 september, wandel of lunch mee, geniet van gezang of maak je eigen klomp!"

Meer berichten