Logo demeierijboxtel.nl
De laptop is een niet meer weg te denken hulpmiddel op school. FOTO: Stock PG.
De laptop is een niet meer weg te denken hulpmiddel op school. FOTO: Stock PG. (Foto: )

Grote verschillen in laptopregelingen

Redactie

Onderzoek 355 gemeenten

Op gemeentelijk niveau bestaan er in Noord-Brabant grote verschillen in de aard en hoogte van laptop-regelingen. De regeling is bedoeld voor minima-gezinnen met schoolgaande kinderen en biedt tegemoetkoming bij de aanschaf van een laptop.

REGIO - Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Nederland vrijwel altijd gebruik maken van een laptop-regeling. Hiermee ontvangen zij een tegemoetkoming voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. In gemeenten waar sprake is van een regeling, wordt in veel gevallen een maximumbedrag genoemd. Deze maximale tegemoetkoming bedraagt gemiddeld 401,00 euro..

Grote verschillen

Wel zijn er grote verschillen tussen de gemeenten onderling. Zo hanteert Zutphen (Gelderland) een tegemoetkoming van 100,00 euro, terwijl een laptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst 9 maal zoveel mag kosten. Ook binnen de provincie Noord-Brabant zijn de verschillen groot.
Opvallend is het gegeven dat gezinnen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van 370,00 euro. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger; namelijk 408,00 euro.
Ook zijn er duidelijke verschillen tussen gebieden waar het gemiddelde besteedbare inkomen relatief hoog, of juist relatief laag is. In gemeenten met een relatief hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.

Veldhoven

De gemeente Veldhoven kent de Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen. Vergoedingen via deze stichting kunnen variëren van een fiets of computer tot sport-, cultuurkosten en schoolkosten. De toegekende bedragen worden rechtstreeks aan de school, de vereniging/club of aan leveranciers overgemaakt.

Meer berichten