Logo demeierijboxtel.nl
Het waren tropenjaren voor Theo v.d. Heijden die hoopt dat er nu rust komt. Foto: Wendy van Lijssel
Het waren tropenjaren voor Theo v.d. Heijden die hoopt dat er nu rust komt. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Tropenjaren zijn voor Theo voorbij

Wendy van Lijssel

"We hopen dat er rust komt"

"Het zijn tropenjaren geweest", meldt Theo van der Heijden uit Boxtel terwijl hij het denkbeeldige zweet van zijn voorhoofd wist. Genoemde heeft zijn hart al decennialang verpand aan Indonesië en is voorzitter van de Jan Vink Stichting. Met de verkoop en opbrengst tweedehandsspullen worden voor de meest kwetsbare en arme groepen kleinschalige (bouw)projecten gerealiseerd in dat land. Het conflict dat de Kringloopwinkel in Sint-Michielsgestel had, is onlangs ten gunste van de stichting beslecht, maar koste dus nogal wat kruim.

BOXTEL – Zijn dochter deed waar veel ouders stiekem toch voor vrezen als hun kroost voor een studie voor langere tijd verkast naar het buitenland. Zij werd er verliefd op een jongeman. Theo van der Heijden en zijn vrouw werden het op het land Indonesië waar het in deze omgaat. "In 1994 vertrok mijn dochter daar heen, werd verliefd en uiteindelijk is ze in 1996 getrouwd en daar gaan wonen", vat Theo het samen.

Hulp

Hij en zijn vrouw bezochten het land vele malen. Om te beginnen voor hun kind, maar vanaf het moment dat Theo in 2007 de voorzittershamer van de Jan Vink Stichting uit Sint-Michielsgestel kreeg, ook om ter plaatse de met hulp van de Jan Vink Stichting gerealiseerde projecten te bezoeken. Onlangs was er wederom een oplevering. "In 2014 bouwden we in Panggang een school voor gehandicapte kinderen met 6 klaslokalen en sanitaire voorzieningen. Daar hebben we nu een winkel en wasplaats voor motoren en brommers bij gemaakt. Naast werk voor deze kinderen zijn er gelijktijdig ook opbrengsten waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien", aldus Theo vergenoegd. Die tevredenheid is er ook over de definitieve rechterlijke uitspraak na enkele onzekere jaren inzake het conflict met buurman Koopmans van de Kringloopwinkel aan de Genenberg in Sint-Michielsgestel. Koopmans stelde dat het winkeloppervlak te groot was voor het buitengebied waarin het zich bevindt.

"De vergunning is aangepast en we mogen door met dezelfde vierkante meters als die we de afgelopen jaren hadden", meldt Theo opgelucht om toe te voegen: "We gaan de buurman wel tegemoetkomen door op onze kosten een veel grotere geluidswal te plaatsen dan we op papier zouden moeten. Daarmee hopen we dat er rust komt want het zijn tropenjaren geweest."

De Kringloopwinkel is vier middagen in de week van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. "Dankzij de inzet van al onze vrijwilligers die aan de slag gaan met alles wat binnenkomt, loopt onze winkel als tierelier. Met de opbrengsten doen we aansluitend hele goede dingen in Indonesië in samenwerking met partnerorganisatie Yayasan Kewan Sejalan (Stichting Samen Onderweg) ter plekke. We zijn blij dat we met deze uitspraak ons weer volledig kunnen focussen op de winkel en hulp aan kwetsbaren in Indonesië."

www.janvinkstichting.nl

Meer berichten