Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Dorpshart Helvoirt podium NK BBQ

Peter Corvers

Thuiswedstrijd 'Bad to the Bone'

Zaterdag 21 september worden in Helvoirt de Nederlandse Kampioenschappen Barbecue Culinair gehouden. In het Helvoirtse dorpscentrum is er die dag ook een markt waar verenigingen en instellingen uit het dorp zich presenteren.

HELVOIRT - Het NK BBQ Culinair bestaat jaarlijks uit vijf wedstrijden die meetellen voor het Nederlands Kampioenschap. Dit keer wordt het NK voor het eerst onder de grote rivieren gehouden, in Helvoirt. Dat heeft te maken met het NK BBQ Culinair in november vorig jaar in Gorssel. Bij deze laatste competitiewedstrijd in 2018 werd Helvoirtenaar Erik Manders met zijn BBQ-team Nederlands kampioen. Zijn team 'Bad to the Bone' deed vorig jaar voor het eerst mee aan dit kampioenschap waaraan tien teams deelnamen.

Thuiswedstrijd 

De titelverdedigers organiseren nu een 'thuiswedstrijd' voor Erik Manders wiens team verder bestaat uit teamcaptain Peter Roos, Christian Boomker, Rick Snijder en Jan Oosterbroek. Aleida Manders is secretaris van het team. "Hartstikke mooi dat het NK nu in mijn eigen dorp plaatsvindt", zegt Manders. "Ik kijk er echt naar uit."

Wat houdt het NK BBQ Culinair in? "Bij elke wedstrijd maakt elk team vier gerechten", legt Erik uit. "Een jury, bestaande uit chefkoks, geeft punten per gerecht. Die beoordeelt de geur, de smaak en de temperatuur maar ook de hygiëne en de manier van serveren. Elk team geeft een toelichting op de gemaakte gerechten. Voor elk gerecht staat een tijd, als je dat te laat inlevert krijg je strafpunten." Culinair BBQ gebeurt alleen met hout, kolen of kokosbriketten. Dus zonder gas of elektra. "Anders zou de uitdaging weg zijn." De ingrediënten voor de wedstrijd in Helvoirt zijn: struisvogel ei, pekingeend, varkens tongetjes en een 'mistery box'. Omdat de organisatie voedselverspilling tot een minimum wil beperken worden de gerechten die niet naar de jury gaan uitgedeeld aan het publiek. De BBQ-wedstrijd wordt gehouden op het plein bij de Nicolaaskerk in Helvoirt en begint rond 10.00 uur en duurt, inclusief prijsuitreiking, tot circa 17.00 uur.

Tijdens deze wedstrijd gaan prominente Helvoirtenaren een broodje hamburger bereiden op een grote houtskoolgril die speciaal is gemaakt door een Helvoirt bedrijf. Het publiek kan proeven. "Voor de winnaar is een wisselbeker beschikbaar", zegt Manders. "Want als het aan ons ligt gaan we elk jaar in Helvoirt een competitiewedstrijd organiseren."

Op deze zaterdag is er de markt 'Helvoirt Leeft' waar verenigingen en clubs zich presenteren, zoals sport-, recreatie-, cultuurorganisaties. Er zijn ook demonstraties. "De bedoeling van de markt is te tonen dat Helvoirt een levendig verenigingsleven heeft", zegt Sander Wieringa van het platform Plein Helvoirt dat de markt financieel mogelijk maakt.

Op 21 september is er ook een boeken-, platen- en kledingmarkt in de Oude Landmanschool. Ook is de Nicolaaskerk open om te bezichtigen. Alle evenementen zijn gratis.

Meer berichten