Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Expositie Boxtel in oorlogsjaren

Te zien bij MUBO

In Museum Boxtel (MUBO) is van 31 augustus tot en met 3 november is een expositie te zien over Boxtelse oorlogsjaren 1940-1944. De expositie is onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding in Noord-Brabant.

BOXTEL - Voor deze tentoonstelling is een tijdlijn samengesteld die met 80 gebeurtenissen de geschiedenis van de oorlogsjaren in Boxtel in beeld brengt. Ook is een eregalerij te zien van gesneuvelde militairen en omgekomen verzetsstrijders uit Boxtel. Primeur is de presentatie van foto's, beeld- en filmfragmenten over de oorlog in een speciaal voor deze expositie aangeschaft groot aanraakscherm.

Projectgroep

De expositie is inhoudelijk zorgvuldig voorbereid door een deskundige projectgroep bestaande uit Hans van Liempt, Guus Bekooy, Frank van Doorn, Christ van Eekelen, Peter van der Linden en Roel Manders. Speciaal voor de expositie is een tijdlijn opgesteld waarin de oorlogsgeschiedenis in Boxtel wordt vertelt aan de hand van 80 feitelijke gebeurtenissen. Deze oorlogscanon wordt op twee plekken in de expositie gepresenteerd op grote borden van twee bij één meter. Er zijn ook 9 locatieverhalen te bekijken van nader uitgewerkte thema's zoals Airbornes in de Kampina, opblazen Zwaanse Brug, neergestorte vliegtuigen, bevrijding van Boxtel, NSB-burgemeester Thomaes. Daarnaast is met veel zorg een eregalerij samengesteld van 26 Boxtelse militairen en verzetsstrijders.
Primeur is de presentatie van foto's, beeld- en filmfragmenten over de oorlog in een speciaal voor deze expositie aangeschaft groot aanraakscherm. Uiteraard zijn er ook veel voorwerpen uit de oorlog te zien, van moppenboekje over de oorlog tot uniformen van Nederlanders, Amerikanen en Duitsers. Uniek is de uit Amerika overgekomen originele uniformjas van Mervin Stomberg, één van de airborne militairen die ondergedoken hebben gezeten in de Kampina. En niet te vergeten de communicatie-apparatuur uit die tijd zoals gebruikt in vliegtuigen en pantservoertuigen. De apparatuur werkt nog en zal door gidsen worden gedemonstreerd. Tijdens de openingstijden van MUBO zijn gidsen aanwezig voor rondleidingen in de expositie en voor demonstraties van de communicatieapparatuur.
Uiteraard is er gedacht aan de jongere generatie. Er kunnen schoolbezoeken aan de expositie worden gepland van leerlingen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De klas wordt ontvangen en rondgeleid door de MUBO-gids en de leerlingen krijgen een vragenlijst over de oorlog, waarvan de antwoorden in de expositie zijn te vinden. Afspraak voor een schoolbezoek via info@muboboxtel.nl, bij Willem van Vossen op 06-16041898 of bij Gerry Roche van Cultuurbox (info@cultuurbox.eu). De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 4 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten